Pääkirjoitus Kynnys on ylittynyt

Viimeistään nyt on herättävä maatilojen tilanteeseen, Helsingissä saakka.

Huoltovarmuuskeskuksen alkutuotantopoolin ja elintarvike­teollisuuspoolin yhteysjäsen, valmiusasiamies Juha Mantila totesi Helsingin Sanomien Vision haastattelussa maanantaina tärkeän asian kiertelemättä:

”Keskeinen tekijä suomalaisessa elintarvikehuoltovarmuudessa on maanviljelijöiden jaksaminen. Tämän kevään aikana kynnys on ylittynyt, ja sanon sen nyt suoraan, että viljelijöiden ahdinko on haaste huoltovarmuudelle”, hän sanoi.

Viljelijöiden ahdingosta on puhuttu jo pitkään, mutta Huoltovarmuuskeskus ei ole ottanut siihen ennen kantaa.

Nyt Putinin sota Ukrainaa vastaan merkitsee niin suuria, maailmanlaajuisia kysymyksiä ruuasta ja sen hinnasta, että tosiasiat on sanottava ääneen.

Maatilojen talous on jo venynyt kriisirajoille mahdottoman yhtälön vuoksi. Kaikkien tuotantopanosten hinta lannoitteista polttoaineisiin on noussut rajusti. Samalla tuottajahinnat ovat polkeneet paikoillaan.

On hyvä ymmärtää, että millaista jälkeä tällainen ylimielisyys on tehnyt ja tekee.

Mitään todellisia käytännön ratkaisuja tuottajahinnan nostamiseen ei ole saatu aikaiseksi.

Jaksamiseen vaikuttaa myös se, millaisessa ilmapiirissä maatalousyrittäjät työtään tekevät.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtaja Mari Pantsar kirjoitti Twitterissä helmikuun alussa, että ”ilmasto- ja luontotoimet eivät tosiaankaan ole rakettitiedettä”, tehokas toimi olisi ”lihan- ja maidontuotannon lopettaminen 15 vuodessa ja vapautuvan alan ennallistaminen”.

On hyvä ymmärtää, että millaista jälkeä tällainen ylimielisyys on tehnyt ja tekee.

Ilmasto- ja luontotoimia tarvitaan, mutta niin tarvitaan myös monimuotoista maataloutta omassa maassa. Tämä käy selväksi vaikkapa itsenäisen Suomen historiaan tutustumalla.