Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Viitoskäytävä voi nostaa yhteistyön uudelle tasolle – Tunnin työssäkäyntialueiden toimivuuden vahvistaminen

Pääministerin Marinin hallituksen tavoitteena on edistää alueiden välistä verkostoyhteistyötä, kokemusten vaihtoa ja kyvykkyyksien kehittämistä. Tavoitteen toteuttamiseksi valittiin yhteensä 18 hanketta eri puolilta Suomea ja valtioneuvosto myönsi yhteensä seitsemän miljoonaa euroa niiden toteuttamiseksi vuosina 2021–2023. Hankkeiden seurannasta vastaa kauppa- ja teollisuusministeriö, mutta hankkeiden keskinäinen yhteistyö uhkaa jäädä puutteelliseksi.

Viitoskäytävä on yksi valtioneuvoston valitsemista alueiden verkostoyhteistyötä edistävistä hankkeista. Valtatien 5 ja Savon radan sekä niiden varrelle sijoittuvien kaupunkien muodostaman kehittämisvyöhykkeen tavoitteena on kaupunkien tunnin työssäkäyntialueiden toimivuuden vahvistaminen sekä matkailun kehittäminen. Verkostoyhteistyön tavoitteena on lujittaa alueen ja toimijoiden yhteistyötä ja edistää tunnistettujen mahdollisuuksien hyödyntämistä. Keskiössä on kestävä uudistuminen ja vaikuttavan tekemisen jatkuva parantaminen.

Kaikki valitut hankkeet pyrkivät monipuolisesti kehittämään alueiden välistä yhteistyötä keskeisissä ja ajankohtaisissa teemoissa. Hankkeet tarjoavat hyvän pilotointiympäristön uusille ratkaisuille, joista saattaa kehittyä yhteistyön sekä aluekehitys- ja elinvoimatyön uusia ”startupeja”. Alusta alkaen tulisikin panostaa myös eri hankkeiden keskinäiseen yhteistyöhön, vuoropuheluun ja sparraukseen sekä tiedottamiseen, jotta yhteistyön hyvät kokemukset ja esimerkit saadaan saman tien eri alueiden ja toimijoiden käyttöön.

Viitoskäytävän kehittäminen voi jatkaa, monipuolistaa ja vahvistaa Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeen ja Saimaa-ilmiön tiimoilta alkanutta rajat ylittävää yhteistyötä. Tavoitteeksi tuleekin rohkeasti asettaa yhteistyön vakiinnuttaminen uudelle tasolle sekä uuden merkittävän sisällön tuottaminen elinvoimaisuudelle Viitoskäytävän varrella ja koko Itä-Suomessa. Osana tavoitteen saavuttamista myös aktiivinen verkostoyhteistyö muiden hankkeiden kanssa sekä niiden kokemusten hyödyntäminen. Hyvää tilaisuutta ei saa jättää käyttämättä!

Jarmo Vauhkonen on eläkkeellä oleva Etelä-Savon aluesuunnittelujohtaja Mikkelistä.

Aulis Tynkkynen on ympäristöministeriöstä eläkkeellä oleva rakennusneuvos Loviisasta.