Pääkirjoitus Lumet häviävät aika pian

Lumitöitä on viime päivinä ollut tehdä asti niin omakotitaloasujilla kuin urakoitsijoilla. Lumikinoksia on joka puolella, ja monen mielestä väärissä paikoissa. Tämä näkyy muun muassa ärtyneinä kommentteina sosiaalisessa mediassa.

Teiden ja katujen kunnossapito on tänä talvena haasteellista varsinkin taajamien keskustoissa. Kapeilla kaduilla ei ole tilaa lumelle. Kasat jäävät haittaamaan muun muassa pysäköintiä. Iisalmessa on muutama katu ollut ajoittain lumen ja pysäköityjen autojen vuoksi lähes yksikaistainen.

Lumikinokset muodostavat myös näköesteitä liikenteelle, jopa vaaratilanteita – niin autoilijoille kuin jalankulkijoille. Facebookin puskaradioryhmässä tuskailtiin, että liikenneympyrään pyrkivä autoilija ei näe korkean lumipenkan takaa onko ympyrässä auto vai ei. Ympyrään on ajettu peukut pystyssä ja tilaa toivoen.

Kunnossapidon puutteista on helppo narista. Ilkeyttään kunnat ja urakoitsijat eivät jätä lumiesteitä ihmisten kiusaksi. Viime viikkoina lumen taivaalta tulotahti on ollut sellainen, että pääpaino on ymmärrettävästi ollut teiden ja kevyenliikenteen väylien auki pitämisessä.

Kaikkea kunnossapitoa kaikkialla eivät urakoitsijat ehdi heti ja saman aikaan tekemään – ja hintalappukin siitä muodostuisi mojovaksi. Laskun kuittaavat viime kädessä veronmaksajat. Ollaanko siihenkään lopulta valmiita?

Ihmisten orastavaa lumiraivoa voisi helpottaa tieto siitä, kenen vastuulla minkäkin alueen auraus on ja mihin tärkeysjärjestykseen kadut on asetettu. Jokaisella kansalaisella on myös mahdollisuus ilmoittaa erityisistä vaaranpaikoista kuntien virkamiehille ja -naisille.

Talvesta ja lumesta selvitään yhteisellä varovaisuudella. Muutamien viikkojen päästä lumet alkavat jo kadota itsestään.

Jokaisella on myös mahdollisuus ilmoittaa erityisistä vaaranpaikoista kuntien virkamiehille ja -naisille.