Mielipide | Robotit meitä hoitaa ja huolta pitää – Omaiset saavat keskittyä älypuhelimiinsa

Ajatuksia tulevista ajoista, joita moni varmaankin on ajatellut.

Robotit tulevat, oletteko valmiina? Nykyään puhuttaa roboteista ja tekoälystä, jotka tuovat tullessaan uuden tulevaisuuden, kuinka ne hoitaa meitä ja meidän ongelmia.

Lapissa, Pohjois-Suomessa ja muuallakin testataan miten robottiautot toimivat vaikeissa olosuhteissa ja huonossakin säässä.

Kaupunkisuunnittelussakin otetaan nyt huomioon tulevat robottiautot ja siitä seuraavat ongelmat. Robotit meitä hoitaa ja huolta pitää, siinä ei paljon tarvitse toisten ihmisten apua. Lapset ovat ulkoistaneet hoitovastuun koneille, kun on niin kiire. Läheiset ja omaiset saavat keskittyä älypuhelimiinsa, olla somessa, laittaa tviittejä, käydä ottamassa tatuointeja ja pelata pelejään. Loistava tulevaisuus on jo nurkan takana, ja sitten edessämme, kunhan vain ikää ja aikaa riittää.

Autot kulkee tekoälyllä, ilman kuskia, vaikkei ihminen aina itse ymmärrä minne on menossa, saa olla vaikka kuinka sekaisin, tekoäly vie perille. Rekka-autot vie kuormansa ilman kuljettajaansa ja samoin muukin liikenne kulkee tekoälyn toimesta.

Taivaalla lentelee pieniä droneja ja muita härveleitä, joita tekisi mieli ampua alas, kun ne häiritsee ihmisiä ja luonnon rauhaa. Virheitäkin varmaan sattuu, jos tekniikka pettää.

Kodinkoneet on kytketty Internetiin ja ne seurustelevat keskenään. Jääkaappi huutelee, että sitä ja tätä puuttuu, vaikka omistaja haluaisikin ostaa ihan muuta, mitä jääkaappi ehdottaa. Pölynimuri huutele komerostaan, että täällä on pimeää ja pölyinen olo, töihinkin pitäisi päästä.

Televisiokin ottaa osaa juttuihin, sanomalla, nyt ahdistaa ja ohjelma on huonoa.

Vanhusten hoitolaitoksessa, vanharouva silittelee robottikissaa ja sanoo, että hänelläkin oli lapsena tällainen kissa, mutta on tämä jotenkin oudon oloinen.

Ulkona robottikone leikkaa nurmikkoa, samaan aikaan vanhamies kävelee nurmikolla ja on vihainen, hän potkaisee robottia ja siinä samassa kaatuu ja loukkaa itsensä. Osaston ainoa hoitaja näkee tapauksen, juoksee miestä auttamaan ja kysyy, tarvitaanko nyt tekoälyä vai empatiaa?

Sitten vielä virtuaalinen maailma. Mitähän siitä seuraa, enää ei riitä tämä realiteettien rajoittunut maailma. Virtuaalinen maailma vie meidät uuden elämän porteille, kohta ei ymmärrä mitä tapahtuu, elämme toisten ihmisten luomassa virtuaalisessa todellisuudessa.