Mielipide | Hyvinvointiyhteiskunta ja oikeudenmukainen sosiaaliturva

Onko meillä hyvinvointiyhteiskunta, oikeudenmukainen ja tasapuolinen sosiaaliturva? Sitä saa usein miettiä. Onko samat oikeudet ja oletko tasavertainen, vai ylijäämä tuote? Selitäppä tämä perheessä lapsille ja nuorille. Selitä, miksi emme voi hankkia merkkivaatteita, pelejä ym. Tämä on todellisuutta pienyrittäjän perheessä. Hallitus puhuu kauniita sanoja, mutta ne taitaa jäädä vain tuulikellon helinäksi. Kun yrittäjänä haen esimerkiksi Kelan asumistukea niin huomaan, että menotkin muuttuu tuloksi, mutta eivät näy tilillä. Palkansaajalla katsotaan palkkatulo, mutta yrittäjällä pakollisen eläkevakuutuksen perusteena oleva työtulo muuttuukin tuloksi. Jos asumistuki määräytyisi sen pienen yritystulon mukaan, jolla joudumme elämään, niin saisimme tuen, mutta tuen laskennassa käytetäänkin eläketuloa. Kannustaako tämä enää millään tavalla yrittämiseen eli työntekoon.

Mieti sitten, millä lähdet ostamaan lapsille kenkiä, vaatteita ym. Tämä on totisinta totta isossa perheessä. On kuulunut ohjeita: lopeta, hävitä ja luovu, sitten saat yhteiskunnan tukia. Onhan se ratkaisu, mutta tälläkö yhteiskunta pyörii.

Olen kaite tyhmä, kun jatkan ja kituutan. Yritän edelleen selitellä lapsille, mikseivät saa jotain. Yritän vakuuttaa pankkia, että maksamme edelleen. Mutta uskonko huomiseen, siitä en enää olekaan varma ja onko ensiviikolla leipää pöydässä.

Iisalmen Sanomat julkaisee kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.