Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Varsinainen työ alkaa nyt

Uudet aluevaltuutetut pääsevät töihin käsiksi rivakalla tahdilla. Jo huomenna perjantaina heillä on yhteinen seminaari ja perehdytystilaisuus. Ensimmäiset varsinaiset kokoukset ovat maaliskuussa.

Aikaa valmistautua sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen vastaanottamiseen hyvinvointialueelle on niukasti. Aluevaltuutetut joutuvat koville, päätettäviä asioita on paljon ja kalenterit täyttyvät tiuhaan uusilla merkinnöillä.

Pohjoissavolaisten hyvinvointialueen päätäntään valitsemat edustajansa ovat osaavia ihmisiä. Keskustan kiuruvetinen kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen korostikin Iisalmen Sanomissa (IS 26.1.), että aluevaltuuston päätöksenteon tulee olla tietopohjaista.

Valtuutetut tarvitsevat yhteistä perustietoa siitä, mistä ihmisen terveys koostuu ja myös talouden raameista. Tätä osaamista osalla on ammattinsa kautta. Tietoa voi lisätä koulutuksissa, mutta lisäksi tarvitaan päättäjien omaa aikaa ja asioihin perehtymishalua. Äänestäjien antama valtuutus on niin painava, että sen hoitamiseen ei riitä esityslistan avaaminen hetkeä ennen kokousta.

Valtuuston ja hallituksen työtaakkaa tulevat pohjaesityksen mukaan jakamaan ja asiantuntemusta lisäämään neljä vapaaehtoista ja kaksi lakisääteistä lautakuntaa sekä jaostoja. Lautakunnat aloittavat työnsä mahdollisesti syksyllä ollen mukana seuraavan vuoden talousarvion laadinnassa.

Yksi maaliskuun tavoitteista on saada hyvinvointijohtajan virka hakuun. Ennen sitä aluevaltuuston on perustettava virka ja vahvistettava viran kelpoisuusehdot.

Valittavan hyvinvointialueen johtajan alaisuudessa on suoraan muun muassa viestintä. Toivottavaa on, että toiminta on mahdollisimman avointa sekä myös kuulevaa. Vuorovaikutteisuus lisää tietoa puolin ja toisin, luo luottamusta päättäjiin ja sytyttää kenties myös kiinnostusta vaikuttamiseen.

Toivottavaa on, että valmistelu ja toiminta on mahdollisimman avointa sekä myös kuulevaa.