Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Haaste tuleville valtuutetuille – Murtumat kuriin hyvinvointialueilla

Sadat tuhannet suomalaiset sairastavat osteoporoosia, josta seuraa vuosittain jopa 40 000 murtumaa, suuri määrä kipua ja kärsimystä, toimintakyvyn heikkenemistä sekä tuhansia ennenaikaisia kuolemia. Yhteiskunnalle pelkästään murtumien akuuttihoito maksaa 200 miljoonaa euroa vuodessa. Sen lisäksi tulevat monenlaiset kustannukset hoidon ja hoivan kasvusta.

Suomessa on kansallinen hoitosuositus osteoporoosiin. Sitä noudattamalla on mahdollista vähentää murtumien riskiä merkittävästi. Lähtökohtana on osteoporoosiperäisten murtumien tunnistaminen: ”… jokaisen murtumapotilaan osalta on mietittävä osteoporoosin mahdollisuutta, ja sitä epäiltäessä potilas tulee ohjata osteoporoosin jatkoselvittelyyn ja hoitoon”.

Lisäksi suosituksen mukaan osteoporoosia sairastavan pitäisi saada riittävästi D-vitamiinia, kalsiumia ja proteiinia sekä liikkua, estää kaatumistapaturmat ja lopettaa tupakointi. Tarvittaessa määrätään luulääkehoito.

Potilaan näkökulmasta tämä tarkoittaa elintapojen muutosta. Jo pelkästään tupakoinnin lopettaminen voi tuntua mahdottomalta. Lisäksi potilaan pitäisi osata selvittää tarvittavien ravintoaineiden saanti ruokavaliostaan ja tehdä siihen muutoksia, liikkua oikein ja osata estää kaatumistapaturmia. Myös luulääkehoidossa on omat vaatimuksensa.

Osaamisen lisäksi hänen pitäisi jaksaa hoitaa itseään loppuelämänsä ajan. Tämä edellyttäisi kaiken järjen mukaan, että hoidon toteutusta seurataan, jolloin potilas voi nähdä, onko hänen omista toimistaan hyötyä.

Vuonna 2021 tehdyn potilaskyselyn (N=1000) mukaan:

• vain 63 prosentille osteoporoosidiagnoosin saaneista kerrottiin, mitä osteoporoosi tarkoittaa ja

• vain 37 prosenttia sai ohjausta itsensä hoitamiseen.

Väestön ikääntyessä osteoporoosi ja sen aiheuttamat murtumat ovat aiempaa suurempi haaste. Siirryttäessä hyvinvointialueilla tapahtuvaan sosiaali- ja terveydenhoitoon on tärkeää rakentaa osteoporoosin hoitosuosituksen mukainen hoidon kokonaisuus kaikille alueille.

Panostamalla alueellisen osteoporoosin hoitopolun jatkuvaan rakentamiseen voidaan vähentää murtumia ja säästää potilaiden ja omaisten sekä yhteiskunnan voimavaroja. Osteoporoosin hyvä hoito kannattaa.

Tiina Huusko on puheenjohtaja, Suomen Luustoliitto ry.

Ansa Holm on toiminnanjohtaja, Suomen Luustoliitto ry.

Hillevi Karjalainen on puheenjohtaja, Pohjois-Savon Osteoporoosiyhdistys ry.