Mielipide: Jokainen meistä voi jossain vaiheessa olla omaishoitaja

Omaishoitajien jaksaminen huolestuttaa. Kuvituskuva Veera Konsti

Tanja Airaksinen,

Minua huolestutti Yle-TV aluevaalitentissä 4.1.2022 ettei puheenjohtaja tehnyt yhtään kysymystä puolueille sosiaalipalveluista, eikä sosiaalityön merkitystä nostettu esille.

Meillä tulevassa hyvinvointi uudistuksessa kuitenkin on merkittävä rooli sosiaalipalveluilla, vaikka siitä hyvin vähän on puhuttu.

Meidän kaikkien on hyvä varautua tilanteeseen, jossa joudumme pohtimaan omaishoitajan työtä.

Omaishoitaja huolehtii perheenjäsenestä tai muusta läheisestä, joka vammaisuuden, sairauden tai muun erityisen hoivan tarpeen takia ei selviydy arjesta omatoimisesti.

Omaishoidon sosiaalipalvelulla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen, erityislapsen tai sairaan kotona tapahtuvan hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi annettavaa hoitopalkkiota ja palveluja. Sosiaaliedut määritellään hoito- ja palvelusuunnitelmassa, joka tehdään sen kunnan kanssa, jossa omaishoitoa tarvitseva asuu. Tuen myöntämisessä on ollut runsaasti kunnallisia eroavaisuuksia. Nämä erot tulee korjata nyt, kun hyvinvointialueet aloittavat työnsä.

Sosiaaliuudistus tarkoittaa yhtenäisiä Pohjois-Savon hoito- ja palvelusuunnitelmia koko alueelle.

Meillä on syytä olla huolissamme omaishoitajien jaksamisesta. Omahoitajat ovat varsinaisia sankareita, mutta myös he tarvitsevat tukea ja lepoa. Uudistuksen myötä olisi mahdollisuus pohtia omaishoitajille lisää tukea ja yhdyshenkilö. Omaishoitaja ansaitsee parempaa rahallista korvausta, jotta omaishoito houkuttelisi hoitamaan läheisiä kotona.

Kotona tapahtuva omaishoiva olisi ihmisarvoinen uudistus ja voisi ratkaista jo pahentuneen vanhustenhuollon tilanteen ja purkaa jonoja laitoshoidon tarpeeseen.

Omaishoidon ja sosiaalipalveluiden kuntoon saaminen on meidän kaikkien etu.

erityisopettaja FM,

Kuopion kaupunginvaltuutettu

Pohjois-Savon

aluevaaliehdokas (sd.)

Kommentoi