Mielipide | Syy – seuraussuhteiden huomioiminen sote-palvelujen kehittämisessä

Uudella hyvinvointialueella on monia haasteita. On tiedostettava taloudelliset tosiasiat. Rahakirstu on rajallinen. Kustannustehokkuutta tulee painottaa palvelujen kehittämisessä ilman kohtuuttomia heikennyksiä palvelujen saatavuuteen. On erityisen tärkeää nähdä syy – seuraussuhteet hoitoa vaativien ongelmien suhteen.

Sosiaalipalvelujen lastensuojelu on yksi haastavampia ja kustannuksia tuottavampia osa-alueita sote-palveluissa. On luonnollisesti selvä ja lakiin sidottu asia järjestää lapsille kodin ulkopuolisia laitossijoituksia silloin kun sitä tarvitaan. Tarpeet syntyvät usein vanhempien mielenterveys- tai päihdeongelmista.

Mielenterveys- ja päihdeongelmien hoidon vahvistamisella voimme saada sekä inhimillisellä tasolla perheille ja lapsille ennaltaehkäisevää apua että merkittävää kustannussäästöä lastensuojelun kustannusten vähentymisellä. Myös lasten- ja nuorisopsykiatrian hoidon tarve voi tällä tavoin vähentyä. Lapsiperheille suunnattu kotiapu olisi myös entistä laajempana monille perheille ennaltaehkäisevä apu estämään tilanteiden vaikeutumista.

Näihin alkupään tilanteiden tunnistamiseen ja tehostamiseen palvelujen kehittämisessä on ehdottoman järkevää keskittyä ja myös mahdollisin lisäresurssein satsata, koska varsin pienin kustannuksin niihin keskittämällä voidaan saada moninkertaisia kustannussäästöjä syntymään kun vältytään loppupään kustannuksia tuottavilta toimenpiteiltä.

LT, psykiatrian erikoislääkäri, kouluttajapsykoterapeutti, hallinnon pätevyys

aluevaaliehdokas (kok.)

Iisalmi

Etusivulla nyt

Luetuimmat