Mielipide | Sote-vaalit – Paljon on vielä auki

Demokratia hakee uusia ilmentymiä hyvinvointialueen vaaleilla. Maahan valitaan liki 1400 valtuutettua ja meidänkin hyvinvointiin 69. Tulevasta toimivallasta ei ehdokkailla näytä olevan kummoista käsitystä. Lähipalveluista ,nuorista ja vanhuksista tuntuu huolta olevan . Polttoaineen hintaankin lupasi populisti puuttua! Jollakin on tavoitteena yksityistää toimintoja mahdollisimman paljon.

Valtuuston lisäksi tarvitaan hallitus ja riittävä määrä lautakuntia, jotka käsittelevät ja hyväksyvät viranhaltioitten tekemät esitykset. Kun ehdokkaitten valikoimaa katsoo, niin tuskin sieltä pätevyyttä löytyy ammattilaisten suunnitelmia parantelemaan. Ihmetyttää, mitä tekemistä politiikalla tällä tasolla on annetulla rahalla lain toteuttamisessa kansalaisten palvelujen hoitamiseksi. Valtakunnan ja kuntien poliitikot näyttävät kuitenkin olevan innolla kisassa mukana, vaikka entisetkin tehtävät usein jäävät hoitamatta

Valtuutettujen päätösvalta on rajallinen, koska vain rajattu rahamäärä on käytössä. Riskinä on, että kansanedustajat säästävät valtion rahaa ja kuntien poliitikot ajavat kotikuntansa etuja. Ainakin näin uhoavat. Nykyisin budjetin ylittävistä menoista on laitettu lasku kunnille, valtiolle ei laskua voi lähettää. Tavoitteena on, että 2025 jälkeen vain 80 prosenttia kulujen kasvusta rahoitetaan. Näin toteutetaan uudistuksen henki kulujen kasvun hillitsemisestä! Tätä ei ole lakiin uskallettu kirjata!

Hyvinvointialueiden toimivuutta ja lainmukaisuutta valvovat aluehallintovirastot Valviran toimiessa ylimpänä tarkastajana. Palvelujen tasapuolinen toteuttaminen kaikilla alueilla on siis Valviran vastuulla. Jos ja kun alueelta rahat loppuvat, korotetaan asiakasmaksuja ja lopetetaan palvelut maalikylistä. Saattaa pian olla valtakunnassa monenhintaista lääkärikäyntiä! Ehdokkaissa näkyy olevan kaksi herraa puoluekartan äärilaidoilta, jotka ainakin Savon Energiaholdingin hallituksessa ovat yksituumaisesti keränneet kunnille piiloveroa!

Herää ajatus, että aluevaltuustot ja siihen liittyvät rönsyt eivät kansalaisten palveluja turvaa. Kehittyy taas poliitikkojen kokouspalkkioita ja matkakuluja kalasteleva tarinoiva ja välillä näön vuoksi äänestävä kahvittelukerho. Tätä lain toimeenpaneminen ei kaipaa. Valtuustot lienevät syntyneet erään puolueen haaveesta kannatuksen kasvattamiseksi. Uudistuksen voisivat hoitaa pätevät päätoimiset ja lukutaitoiset viranhaltijat virkavastuulla. Hallintohimmelit ovat kehityksen jarruja ja aiheuttavat osaamattomuuttaan vain sotkua.

Uudistuksessa on paljon ratkaisemattomia ongelmia. Henkilöstön asema ja palkat, kuntien omistukset, tietojärjestelmät ynnä muuta. Monia varmaan kiinnostaisi tietää paljonko kuntavero laskee, kun puolet kuluista jää pois? Kaikki toteuttamaan demokratiaa ja äänestämään! Jätetään kuitenkin ammattipoliitikot hoitamaan entisiä tehtäviään!

Iisalmi