Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Mitä sinulle kuuluu? – Ei ylläpidetä mielenterveyden tabuja tai väärinkäsityksiä, vaan tartutaan toimeen

Tärkeä kysymys, jonka arvoa ei aina tajua.

Mielenterveys on Pohjois-Savossa hankala aihe, sairastavuusluvutkin sanovat. Haasteilla on monet kasvot: 86-vuotias Kaarina potee masennusta yksinäisyydestä ja 14-vuotias Topias sairastaa syömishäiriötä.

Myös systeemi on haasteissa. Kuulimme muun muassa laiminlyönneistä Kuopion nuorisopuolella. Ei näin.

Nyt korjaussarja. Yksi ensitekijöistä on menestyvä henkilöstö. Yhteydenottoja on tehtävä ympäriinsä: Yhtäältä valtiolta on vaadittava hyvä rahoitus MT-puolen palkkoihin, toisaalta yhteistyötä on kehitettävä korkeakoulujen kanssa koulutuspaikkojen lisäämiseksi. Oppisopimuksia voi hyödyntää mielenterveyden tukitoiminnoissa, ja työmaahanmuutollakin voisi olla rooli.

Itse ammattiympäristön on oltava turvallinen ja osallistava – Työoloihin on voitava vaikuttaa, jottei jokainen päivä ole kuin vuorikiipeilyä. Kenttää on kuultava soten jalkautuessa MT-puolelle. Ollaan solidaarisia työntekijöille, sillä sympaattinen työympäristö houkuttelee myös alan koulukkaita.

Uudistetaan kaiken tämän päälle.

Palkataan kuntakohtaiset mielenterveyskoordinaattorit. He raportoisivat paikallistilanteita hyvinvointialueelle, välittäisivät tietoa toimijoidenvälisesti sekä neuvoisivat asukkaita kohtaamisilla.

Joka kunnasta tulisi löytyä ainakin yksi koordinaattori. Näin MT-työn alueellisuus varmistettaisiin ja erityistarpeita opittaisiin. Sairastavuutta on laskettava kaikkialla, myös Ylä-Savossa.

Ei ylläpidetä mielenterveyden tabuja tai väärinkäsityksiä, vaan tartutaan toimeen.

Helppoa tai nopeaa se ei ole, sillä sotekuntayhtymien nykyinen, keskustan johtama poliittinen ohjaus ei ole kääntänyt kurssia. Mielenterveys muistetaan lähinnä juhlapuheissa.

Otetaan siis virheistä vaari.

Kaarinaa ja Topiasta ei hallintouudistus piristä, jollei siihen yhdistä selkeää viestintää, tavoitteellisuutta ja tiukkaa kehityksen seurantaa.

Luodaan mielenrauhaa. Aluevaaleissa äänelläsi on parantava vaikutus.

opiskelija, valtuuston II. varapuheenjohtaja, aluevaaliehdokas (vihr.), Keitele