Mielipide | Ravintola-ala tarvitsee uuden tukipaketin sekä asiakkaiden tuen

Vuoden juhlasesonkiin valmistautunut ravintola- ja tapahtuma-ala kysyy jälleen oikeutetusti rajoitusten ajankohdan ja ennakoinnin perään. Kun jo reilu kolmisen viikkoa on tiedetty omikronin leviämisnopeudesta, miksi aikaa ei heti joulukuun alusta käytetty rajoitusten tiukentamiseen etuvetoisesti. Jouluun ja etenkin uuden vuoden juhla-aikaan liittyvät tiukennukset kyykyttävät alan polvilleen jälleen kerran. Vuosi sitten tutut hallituksen ja asiantuntijoiden viestinnän eritahtisuudet ja lyhyet reagointiajat toistavat itseään.

Kassavirran päättyessä rajoitusten kompensaatioilla on kiire. Ravintolan tulorahoitus tulee päivittäisestä myynnistä. Sitä ei voida tehdä varastoon eikä laskuttaa etukäteen. Jos tulovirta ehtyy viikoiksi, kassakriisi uhkaa.

Iltamyynnin rajoittaminen iskee yritysten kannattavuuteen. Niukasti hinnoiteltu lounasmyynti ei ilta/ruokaravintoloita pidä pystyssä, mikäli aukiolorajoitteet vielä nyt päätetyistä laajenevat. Take-away on hyvä palvelumuoto, mutta sen varaan ei toisenlaiseen toimintakonseptiin rakennettu ravintola voi tulorahoitustaan laskea.

Hallitus on luvannut tähän mennessä noin 150 miljoonan euron tukipaketin alan yrityksille. Summa kasvanee mikäli lupauksesta korvata tulonmenetykset korvataan täysmääräisesti. Tärkeää on myös, että kompensaatioihin ei tule viivytyksiä.

Kyse ei ole yksinomaan menetetyistä myyntieuroista. Notkahdukset tulorahoituksessa aiheuttavat maksu- ja muita järjestelyitä. Juhlakautta varten varastot ovat täynnä ostettuja raaka-aineita, jotka on maksettava ajallaan. Kiinteät kulut juoksevat ja niiden maksujärjestelyt ovat oma savottansa. Investoinnit liiketiloihin tehdään pääsääntöisesti ulkopuolisella rahoituksella ja lainanhoitokulut juoksevat vaikka paikka sulkisikin ovensa. Ravintola-alan investoinnit koneisiin ja laitteisiin ovatkin rinnastettavissa teollisuustuotannon vastaaviin.

Ravintolaa ei avata eikä suljeta sormia napsauttamalla. Täysin työvoimavaltaisella alalla työvuorolistat tehdään etukäteen ja jo nyt pitäisi yrittäjien mukaan tehdä tammikuun 20. päivän jälkeisiä työvuorolistoja. Lomautuksen omavastuuajat, joihin Suomen Yrittäjät on esittänyt kohtuullistamisia, ovat yrityksille liian pitkiä.

Kansalaisten sympatiat ovat alan yritysten puolella. Aiempien rajoitustoimien jälkeen asiakkaat palasivat sankoin joukoin lounaspöytiin, kahviloihin ja ravintoloihin. Teemme sen uudelleen ja toivomme jaksamista alan yrittäjille ja työntekijöille. Pidetään Pohjois-Savon kukoistava ruoka- ja ravintolakulttuuri pystyssä yhteisvoimin.

Savon Yrittäjät toimitusjohtaja