Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vahvistetaan lähipalveluita! – Hyvällä työilmapiirillä ja henkisen hyvinvoinnin tukemisella kehitämme veto- ja pitovoimaa työnantajana

Lähipalvelujen turvaaminen ja vahvistaminen on tammikuun aluevaalien tärkein teema. Jokaisessa Pohjois-Savon kunnassa on jatkossakin oltava sosiaali- ja terveysasema. Lähipalvelut ovat ainoa tapa purkaa ja ennaltaehkäistä hoitojonojen syntymistä.

Keskusta on tehnyt politiikassa yli vuosikymmenen työtä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi. Uudistus tarvitaan, koska nykyjärjestelmä on johtanut hoitojonojen kasvamiseen, palveluiden keskittymiseen, hoitaja- ja lääkäripulaan sekä ihmisten luukulta toiselle pompotteluun.

Palveluiden saavutettavuuden parantamisessa on tärkeää kehittää digitaalisia ja liikkuvia palveluita. On kuitenkin tärkeää, että jokaisen pohjoissavolaisen kotikunnassa, jokaisen omalla kotiseudulla on myös postiosoite, josta palvelupolku voi alkaa.

Jatkossa yhdellä yhteydenotolla on päästävä tarvitsemansa hoidon ja hoivan piiriin. Pohjoissavolaisten ikäihmisten on myös saatava tarvitsemansa hoiva lähipalveluna omalla kotiseudullaan. Kotiin tuotavat hoito-, turva- ja hoivapalvelut tukevat kotona-asumista pitempään.

Sosiaali- ja terveysala pyörii julkisen sektorin ja yrittäjien yhteispelin varassa. Näin on hyvä olla jatkossakin. Hyvinvointialueiden kannattaa tukea elävää sote-alan yrittäjyyttä esimerkiksi hyödyntämällä palveluseteleitä palvelutuotannossa. Yrittäjyydeltään vireä hyvinvointialue turvaa parhaiten lähipalvelut.

Myös palo- ja pelastustoimi on osa uudistusta. Pelastustoimen rooli laajan turvallisuuden takaajana ei rajoitu pelkästään tulipalojen sammuttamiseen, vaan sen merkitys on laaja aina ensihoidosta liikenneturvallisuuteen. Siksi myös pelastustoimen pitää olla lähipalvelu. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluiden on oltava siellä missä sattuu, ei ihan missä sattuu!

Yksi merkittävä tekijä lähipalveluiden ylläpitämisessä ja vahvistamisessa on se, että onnistumme luomaan Pohjois-Savoon hyvät työskentelyolosuhteet terveys-, sosiaali- ja pelastustoimen ammattilaisille. Hyvinvoiva alue ja hyvinvoivat asukkaat tarvitsevat ehdottomasti myös hyvinvoivat ammattilaiset.

Työvoimapula on valitettavasti tällä hetkellä arkipäivää sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen palveluissa. Siksi emme pääse millään uudistuksella pitkälle, jos meillä ei ole osaavaa, sitoutunutta ja hyvinvoivaa henkilökuntaa tuottamassa lähipalveluita.

Esimerkiksi joustavat työolot ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä vaikuttavat merkittävästi ammattilaisten työhyvinvointiin. Hyvällä työilmapiirillä ja henkisen hyvinvoinnin tukemisella pystymme kehittämään hyvinvointialueen veto- ja pitovoimaa työnantajana ja pitämään sitä kautta palvelulupauksista kiinni myös asukkaille.

keskustan puoluesihteeri, aluevaaliehdokas, Iisalmi