Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anna Fältin Vapaa sana Paha Nuutti pois sen viepi? – Vai paha Paavali panee pois?

Moni varmasti tuntee vieläkin vanhan kalevalanmittaisen sanonnan “Hyvä Tuomas joulun tuopi”, joka on kuin malliesimerkki suomalaisen muinaisuskon ajatuksesta, jossa erilaisille aikakausille tai ilmiöille ikään kuin keksitään joku ihmisolento. Samalla tavalla esimerkiksi pakkanen saapuu loitsuissa muodossa “Pakkanen puhurin poika”. Tälle on olemassa ihan hieno sanakin “personifikaatio”. Joulun on siis sanottu saapuvan tällaisen Tuomaksen muodossa, Tuomaanpäivänä 21.12, monissa kansanlauluissa lauletaan “Tuolt’ hän tulee Tuomaalasta, pitkät kynttilät kädessä, siankinkku kainalossa, oluttynnär olallansa”.

Näin uudenvuodenaaton juhlintojen ja uuden vuoden uusien kujeiden jo ollessa ovella, alkaa joulu monelle tuntua jo vähän kaukaiselta… “Johan se aatto tuli ja meni…”. Mutta jouluahan on tosi asiassa jäljellä vielä pitkän aikaa, laskentatavasta riippuen. Ennen joulua juhlittiin hyvin paljon pidempään, nykyään yleensä pari päivää, työn ja koulujen vapaista riippuen. Ennen oli pitkä jouluperiodi joka alkoi usein jo Annanpäivänä 9.12. kun jouluolut pantiin. Oli myös tämä sanonta ”hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi”, eli usein joulua vietettiin pari viikkoa. Mutta joskus joulua on vietetty jopa kaksi kuukautta ja tähänkin liittyy sanonta: ”Anterus joulun aloittaa, hyvä Tuomas tuo sisään, paha Paavali panee pois”. Aloitettiin siis jo Anteron päivästä 30.11. ja päätettiin juhla 25.1. Paavalin päivänä. Ilouutinen siis kaikille joulufaneille: joulukuusia ei suinkaan tarvitse laittaa pois vielä Nuuttina ja sille löytyy ihan perustelutkin jos sellaisia kaipaa.

Kristinuskon tultua joulun ajankohta täällä pohjolassa muuttui. Vasta aivan viime vuosikymmeninä on palattu taas pitkään juhlakauteen, kun markkinavoimat ovat laittaneet konvehtirasiat ja jouluvalot kauppoihin jo lokakuussa. Jos niin mielii, saa juhlinnan ihan luvan kanssa aloittaa ajoissa, kaupat kyllä antavat kaikki mahdollisuudet hamstrata jouluherkkuja. Vaikka joka vuosi kuulee nyrpeitä kommentteja siitä kuinka “joulu alkaa aina vaan aikaisemmin”, on kuitenkin selvää, että jotkuthan noita tuotteita ostavat. Eivät ne sattumalta siellä kaupanhyllyillä ole!

1700-luvulla Kustaa III:n aikana poistettiin ylimääräisiä pyhäpäiviä kalenterista. On siis silloisen Ruotsi-Suomen kuninkaan syytä ja ansiota, että vähitellen joulu kutistui, kun syntyi huoli tuottavuudesta ja tehokkuudesta. Kapitalismi muistuttaa meitä olemassaolostaan niin sanotusti molemmissa päissä: Osta ja kuluta, aikaisemmin ja enemmän, se huutelee, mutta muistuttaa myös, että töihin paluu pitää juhlimisen jälkeen tapahtua pian ja tehokkaasti. Ehkä siis ihan terveellistä myös näyttää pitkää nenää tällaisille ulkoapäin tuleville vaikutteille ja juhlia, levätä ja tehdä töitä omaa kroppaa kuunnellen?

Hyvä palata muinaissuomalaiseen hidastamisen aikaan jolloin pimeimpinä talven viikkoina ei tarvinnut olla niin tehokas. Sato on korjattu, syksystä on selvitty, nyt voi vähän aikaa maata sohvalla hyvällä omatunnolla, vaikka Paavalinpäivään asti.

Kirjoittaja on laulaja, kansanmuusikko ja kulttuurityöntekijä.

Markkinavoimat ovat laittaneet konvehtirasiat ja jouluvalot kauppoihin jo lokakuussa.