Mielipide | Kuntalaisten kohtaamispaikka, tori, jää haaveeksi

Sonkajärven kuntalaiset ovat iloista ja aikaansaavaa väkeä. On ollut ilo katsella, kun erilaisten tapahtumien myynti- ja tapahtumapaikkoja on rakennettu useaan eri kohtaan Rutakon raitilla. Täytyy sanoa, että kuntalaiset ovat sopeutuvaisia, milloin tapahtumapaikkana on ollut hautausmaan parkkipaikka, kirjastotalon viheriö, kauppojen parkkipaikka, jonkinlainen paikka on aina löytynyt.

Mutta on myös ilo käydä paikkakunnilla, jossa tori on löytänyt paikkansa, jossa on elämää ja jossa myyjäiset ja tapahtumat järjestetään vaivattomasti niille varatuilla paikoilla, toreilla. Torilla on myös mukava piipahtaa kesäisin katsomassa kylän raittia, juoda kupponen kahvia, jutustella paikallisten ihmisten kanssa, vaihtaa kuulumisia, katsoa pienten lasten leikkiä sekä miettiä, että onko tämä se lapsuuden kaverin tyttären perhe, näinkö isot lapset jo? Tapahtumille on siellä rakennettu oikeat olosuhteet, esiintymislavat, toripaikat sähköineen, penkit ja pöydät, lasten leikkipaikka, parkkipaikat. Siellä voidaan järjestää markkinat, lauluillat, jouluavajaiset, syksyn kekrijuhlat, kahviot, kukkamyynti, niille varatuilla paikoilla. Tori on täynnä elämää.

Sonkajärvelle toria on toivottu jo useita vuosia, ellei jo vuosikymmeniä. Ja tähän on jo vastattukin, toiveidemme mukaisia suunnitelmia saimme ihailla syksyllä, kun kunnaninsinööri esitteli meille luottamushenkilöille kauan kaivattua tori-suunnitelmaa, kehittämisryhmän saaman toimeksiannon pohjalta.

Paikka meillä on tiedossa, entisen virastotalon alue, kylän keskeisin paikka. Paikalle on varmasti mietitty muitakin toimintoja, esimerkiksi rivitaloa ikäihmisille, mutta asiaa esiteltyämme läheiselle ikäihmiselle, oli hän järkyttynyt, laittaisitteko te meidät asumaan hautausmaan viereen, josta katsoisimme aamuin ja illoin hautausmaalle. – Ei suinkaan, kunnioitamme tässä heitä.

Nyt meiltä luottamushenkilöiltä vaaditaan rohkeutta, meidän tulee tehdä päätöksiä, jossa kuntaan saadaan elinvoimaa ja ihmisille elämäniloa virikkeellisen elinympäristön avulla. Tulevaisuuteen täytyy uskoa ja sitä täytyy myös rohkeasti rakentaa, kuntalaisten hyväksi.

Harmillisesti Sonkajärven kuntalaiset eivät vieläkään saaneet tuleville vuosille Toria. Vaikka Ryhmä 6 Kehittäjät (SDP, Kok., Vas., KD) esittivät talousarvioon 300 000 euron lisäystä torin rakentamiseen vuodelle 2022, teilasi keskustan ja perussuomalaisten Ryhmä 15, ryhmäjohtajansa johdolla torin rakentamisen, perustelunaan, että kuntalaisia ei ole kuultu asiassa.

Kuntalaisia on kyllä kuultu, sillä keväällä 2021 kunnanhallituksen nimeämä kehittämistyöryhmä kuuli laajalti kuntalaisia. Työryhmässä oli edustajia laajasti sonkajärveläisistä yhdistyksistä, koululaisia, kunnan päättäjiä, yrittäjiä, kuntalaisia sekä viranhaltijoita työryhmän selvitys ja torisuunnitelmat oli myös jaettu tiedoksi kunnanhallitukselle keväällä 2021, jatkotoimenpiteitä varten.

Ihmetystä on herättänyt myös ryhmä 15 suhtautuminen pitkäaikaistyöttömyyteen liittyvään esitykseemme, jonka Asko Julkunen ansiokkaasti esitti, työllistettävien määrän nostamisesta 40:een per vuosi, tämä perustuu edellisen tilinpäätöksen tietoihin, jossa työllistettyjä oli 39 henkilöä per vuosi. Nyt talousarviossa on esitetty, että määrä on 30 henkilöä. Toki toivomme, että kuntalaiset työllistyisivät ja työllistettävien määrä olisi alhainen, mutta asioita täytyy katsoa totuudenmukaisesti. Päätös oli melkoinen ”märän rätin” heittäminen työttömien kasvoille niiltä, jotka tätä esitystä eivät puoltaneet.

Ryhmä 6 Kehittäjät valtuusto ja hallitus (SDP, Kok., Vas., KD)