Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Päätöksiä koko Iisalmen parhaaksi – Investointiohjelmaa joudutaan tarkastelemaan uudestaan

Iisalmen Sanomien mielipidekirjoituspalstalla kirjoitettiin 20.11.2021, kuinka kaupungin valtuustossa 15.11.2021 on päätetty Soinlahden harrastuskeskuksen rakentamistavasta kalliimman kautta. Samaisessa lehdessä Riikka Pirkkalainen kirjoitti, kuinka olemme tämän päätöksen jälkeen vaikeiden päätösten edessä muiden investointien kanssa: ”pitää priorisoida, joudutaan lykkäämään ja käyttämään punakynää”. Kaupungin valtuustossa 13.12.2021 ollaankin tämän asian äärellä: investointiohjelmaa joudutaan tarkastelemaan uudestaan. Joudutaan tarkastelemaan muun muassa kulttuurikeskuksen remonttia ja jäähallin rakentamista.

Kysyä kyllä täytyy, miksi kaikkia investointeja ei tarkasteltu yhtenä pakettina? Silloin olisi nähty, kuka valtuutettu tai mikä valtuustoryhmä mitäkin priorisoi. Vai tätäkö juuri se ”rohkea priorisointi” olikin (Riikka Pirkkalainen IS 20.11.2021)?

Kaupungin valtuuston kokouksessa 15.11.2021 peräänkuulutettiin luottamushenkilöiden arvokasta käytöstä. Hallintoakatemian Luottamushenkilön oppaan mukaan tähän kuuluu se, että luottamushenkilöiden tulee edistää kaikkien kuntalaisten parasta. Kaikessa päätöksenteossa ja luottamushenkilötyössä tavoitteena on oltava koko kunnan etu, kuntalaisten hyvinvointi ja laadukkaat päätökset eikä henkilökohtainen etu. Luottamushenkilön edellytetään kohtelevan asukkaita tasapuolisesti. Pitäisi pystyä myös katsomaan kokonaisuuksia ja näkemään tulevaisuuden haasteita. Pystyä miettimään päätösten seurauksia pitkälläkin aikavälillä. Nyt realisoituvat jo ne seuraukset, joita edellinen valtuusto teki palveluverkkopäätöksellään: Kun halutaan pitää kiinni jostain, mikä on aina ollut ja jonka joku on mennyt jollekin lupaamaan ja sen myötä rakennellaan kouluja sinne tänne, joudutaan toisessa kohtaa karsimaan sitä, mikä oikeasti on elin- ja pitovoimaa koko Iisalmelle.

Meillä on Iisalmessa sekä Kulttuurikeskuksen että jäähallin käyttäjiä paljon, joten tätä tosiasiaa ei voi laadukkaassa päätöksenteossa noin vain sivuuttaa. Lisäksi Kulttuurikeskuksen remontti ja jäähallin rakentaminen ovat molemmat sen verran mittavia, että näillä vasta olisi oikeastikin paikallisesti merkittäviä yritysvaikutuksia, joiden perään useampi valtuutettu kuulutti Soinlahden rakentamistavasta päätettäessä. Kulttuurikeskus on myös 50 ihmisen työpaikka sekä iisalmelaisten olohuone. Tällaisilla asioilla pitää olla merkitystä silloin kun investointien järjestyksestä päätetään koko Iisalmen parhaaksi.

(kok.)