Pääkirjoitus: Koronapassi on pienempi paha

Tarja Lappalainen

Tarja Lappalainen

Pohjois-Savon koronakoordinaatioryhmä totesi tiistaina, että maakunta ei ole leviämisvaiheessa, vaikka joissakin kunnissa tartuntoja on ollut useita. Koronavirus liikkuu varsinkin lasten, nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa.

Kouluissa viruksen löytämistä hankaloittaa taudin lieväoireisuus lapsilla ja nuorilla. Opetuksessa onkin suositeltu käytettäväksi maskia, jos luokassa on todettu koronatapauksia.

Myös helposti tarttuvaksi kuvailtua koronan virusmuunnosta, omikronia, on havaittu maakunnassa. Itä-Suomen aluehallintovirasto onkin kieltänyt kaikki sisätiloissa järjestettävät yli sadan henkilön yleisötilaisuudet, joissa ei ole erikseen merkittyjä paikkoja katsomossa. Näin joulun alla tämä toi muutoksia myös osaan jouluisista tapahtumista.

Vaihtoehtona rajoituksille on koronatodistuksen eli koronapassin käyttö. Moni ravintola- ja hotellialan yritys, urheiluseura ja kulttuurialan toimija on jo kertonut vaativansa asiakkailtaan koronapassia.

Suhtautuminen koronapassiin on enemmän myönteinen kuin kielteinen.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Taloustutkimuksella teetättämä kysely kertoo, että kaksi kolmasosaa suomalaisista kannattaa passin käyttöönottoa myös työpaikoilla. EK on vaatinut sitä jo pitkään todeten, että työntekijöiden oikeuksiin kuuluu saada työskennellä mahdollisimman turvallisessa ympäristössä.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kannattaa passin käyttöönottoa myös työpaikoilla.

Koronapassi on pienempi paha kuin monen toiminnan alasajo. Yhteiskuntaa on kyettävä pitämään lähes normaalisti avoimena.

Koronapassin voi ladata omakannasta älypuhelimeen tai tulostaa paperille. Rajoitetun ajan voimassa olevan todistuksen saa myös käymällä koronatestissä.

Ajoittain mediaa moititaan koronatartuntojen jatkuvasta ja turhauttavasta kertomisesta sekä syytetään epidemian liioittelusta. Ilman tiedottamista tilanne voisi olla paljon kehnompi.

Kommentoi