Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hyvinvointialueet – Katteettomista shekeistä kipupisteiden avaamiseen

Vaalit ovat lähellä. Sen voi havaita mielipidepalstojen kirjoituksista missä kaivataan erilaisia päättäjien ominaisuuksia ja kykyjä. Puoluepoliittisessa pelissä luvataan paljon. Jos puhutaan viikon hoitotakuusta tai terveysasemasta joka kuntaan, voidaan sanoa, että tämän lupaajilta puuttuu realistinen kuva perusterveydenhuollon tämän hetken tilanteesta. Lupaus sitoo tulevien aluevaltuustojen kädet täysin: kaikki energia ja raha menevät näiden tavoitteiden saavuttamiseen. Nämä lupaukset ovat liian helppoja ja siksi olisikin löydettävä juurisyyt esimerkiksi hoitoonpääsyn viiveissä ja miten niitä voidaan järkevästi ja paikallisesti hoitaa.

Monissa vaivoissa ei esimerkiksi ole tarpeen päästä lääkäriin viikossa. Toteutuessaan liian nopea lääkärin vastaanotolle ajautuminen hyvänlaatuisissa vaivoissa voi aiheuttaa turhia tutkimuksia ja ylihoitoa, mikä taas altistaa yksilöä negatiivisille seurannaisvaikutuksille. Sen sijaan tarvitaan nopeaa hoidontarpeenarviointia ja tähän voidaan käyttää hoitajavetoista vastaanottoa ja digitaalisia palvelukanavia. Ensihoitoluonteisissa tilanteissa palvelujärjestelmämme toimii jo erinomaisesti.

10 prosenttia sote-palveluiden käyttäjistä aiheuttaa 80 prosenttia kustannuksista. Juuri tämän ryhmän hoitaminen on avain toimiviin palveluihin. Mielestämme terveyskeskusten tulisi keskittyä palvelemaan juuri tätä asiakasryhmää moniammatillisen osaamisen avulla ja tämän työn resurssit tulisi turvata. Näin ollen loppujen 90 prosentin pääasiassa terveydenhuoltoon kohdistuvat tarpeet voidaan hoitaa kustannustehokkaasti ja nopeasti minkä tahansa palvelukanavan kautta ja tässä tulee kehittää erityisesti julkisen terveydenhuollon sähköisiä kanavia sekä palvelusetelijärjestelmää.

Sana ennaltaehkäisy on kaikkien huulilla. Virheellisesti tuolla tarkoitetaan usein jo sairauden puhjettua nopeaa hoitoa. Todellinen ennaltaehkäisy on äärimmäisen vaikeaa poislukien tietyt kansan- ja syöpäsairaudet. Elimellisten vaivojen osalta tuo tarkoittaa pääasiassa ylipainon ja päihteiden käytön hallintaa. Mielenterveyden ongelmissa, mitkä usein aiheuttavat myötään elimellisiä sairauksia, parhaita ennaltaehkäiseviä toimia pitkällä jänteellä on syrjäytymisen ehkäisy eli käytännössä työllisyyden hoito.

Sote-kustannusten hillinnän suhteen tärkein kysymys on erikoissairaanhoidon kustannukset, mitkä muodostavat yli kolmanneksen kaikista kustannuksista. Lääketiede kehittyy jatkuvasti ja ihmiset elävät entistä pidempään. Näin ollen tulemme jatkossa olemaan varmasti kysymyksen edessä: kenelle ja mitä hoitoa on järkevää antaa? Tämän kysymyksen vastaus vaatii niin eettistä kuin tuotantotaloudellista arviointia, mitä varten tätä keskustelua tulee avata.

Arttu Pöyhönen on lääkäri, aluevaaliehdokas, kaupunginvaltuutettu (kok.) Iisalmi

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen

Kari Ojala on johtava lääkäri, aluevaaliehdokas, kunnanvaltuutettu (kok.) Siilinjärvi

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja