Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heli Kanasen Vapaa sana Hyvinvoivien ihmisten kansa – Emme voi enää jatkaa yksisilmäisellä teknologisen ja kemiallisen kuormittamisen tiellä

Yle uutisoi 17.11: Savossa ihmiset voivat huonosti.

On hyvä, että toistuvasti propagoitu maailman onnellisin kansa -myytti saa horjutusta. Totuuksina esitettävien tarinoiden taa on niin tärkeä välillä katsoa. Se on sekä oma että yhteisön etu.

Tämä on tärkeää ajatellen myös pian valittavan aluevaltuuston tulevaa toimintaa. Nyt meillä on olemassa lähtötilannetietoa, johon voimme verrata tehtävien ratkaisujen ja hyvinvoinnin kehitystä.

Millaiseen keinovalikoimaan sitten voisimme lähteä panostamaan ja luomaan uutta, aidosti hyvinvoivaa ihmistä?

Voisimme luoda ihmisyyteen, inhimillisyyteen perustavan ja panostavan onnenläntin tänne.

Perus- ja ihmisoikeudet tulee asettaa toiminnan pohjaksi. Talouden tai ideologian sijasta yhteiskunnan tavoitteenasettelun keskiössä tulee olla ihminen. Yhteiskunta- ja terveyspoliittisilla ratkaisuilla ei kannata luoda jatkuvasti uutta traumaa.

Todellinen hoito voimaannuttaa ihmistä elämässään.

Perus- ja ihmisoikeuksien takaaminen ja ykköseksi nostaminen johtaa turvallisuuden tunteeseen. Se kasvattaa luottamusta toisiin ihmisiin ja elämään, sen kantamiseen. Tämä taas synnyttää meissä iloa ja rakkautta itseämme ja toisiamme kohtaan sekä vapauttaa syvätason voimavaramme niin omaksi kuin kaikkien hyväksi. Ihmisoikeuksia kunnioittavassa yhteisössä ihmiset voivat kokea olevansa turvassa ja avautua elämään ja luomaan uutta. Näin synnytämme aitoa hyvinvointia ja seurauksena on kukoistava yhteisö.

Toiseksi meidän on herättävä luonnollisuudelle. Luonnonmukainen ja ihmistä voimaannuttava, voimavarakeskeinen lähestymistapa tulisi olla koko hoitokulttuurin pohjana. Ja itse asiassa, sen tulisi olla koko yhteiskunnallisen elämän pohjana. – Todellinen hoito voimaannuttaa ihmistä elämässään, toimiva vaihtoehto ei jätä koukkuun.

Jos todella tahdomme ajatella ihmisen parasta, emme voi enää jatkaa yksisilmäisellä teknologisen ja kemiallisen kuormittamisen tiellä. On avattava silmät ja sydän sille, että olemme ennen kaikkea ihmisiä.

Tarvitsemme kokonaisvaltaista yhteyttä itseemme, yhteyttä toiseen. Tarvitsemme kuulluksi tulemista, kohtaamista ja kosketusta. Tarvitsemme tulla tutuksi itsemme kanssa sekä tulla itsessämme kokonaisiksi, kaikki olemassaolon tasot itsessämme tunteviksi. Tarvitsemme luontaisia, ihmistä hellästi ja kokonaisuutena käsitteleviä terapioita ja luontaishoitoja.

Tällaisen ihmisyyden ja siitä nousevan hyvinvoinnin rakentamisessa tarvitsemme myös ymmärrystä ihmisestä osana luontoa. Mitä luonnollisemmassa ja alkuperäisemmässä ympäristössä voimme olla, niin sen paremmin me voimme. Omasta ja monien kokemuksesta tiedän, että luonnollinen hoiva, luonnollinen elinympäristö ja luontoyhteys tukevat pitkäaikaista terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia parhaiten. Puhtaista, perusraaka-aineista valmistettua ruokaa unohtamatta.

Ihmisoikeus- ja luonnonmukaisuusstrategia toimivat polkuna turvalliseen Suomeen ja terveempään ja onnellisempaan kansaan.

Kirjoittaja on FT, vapaa kirjoittaja ja luontaishoitaja.