Mielipide: Ikääntyminen – En olisi ollenkaan huolissani omin jaloin kirmailevista eläkeläisistä

Rollaattorin hinta on pieni, kun sitä verrataan ikääntyneen omaishoitajan kaatumiseen ja siitä mahdollisesti aiheutuvaan lonkkaleikkaukseen. Kuvituskuva. Jyrki Kauko

Riitta Hiltunen

”Tyytyväisyyden kokemus alenee ikääntymisen myötä.”

Onko Eläkeliitto tehnyt asialle mitään? Kun palvelujen tarve lisääntyy iän myötä, huomataan ettei niitä enää ole.

En olisi ollenkaan huolissani omin jaloin kirmailevista eläkeläisistä.

Arvostusta annetaan, ei oteta. Ja mitä valtaan tulee, on vaikutusmahdollisuuksia runsaasti. Luottamustehtävät ovat palvelutehtäviä.

Kuinka esimerkiksi Sonkajärven vanhus- ja vammaisneuvosto palvelee ikääntyvän väestön matalan kynnyksen yhteydenottopaikkana päätöksenteossa?

Sote lopettaa kotihoidon asiakkaiden kylvetyksen. Omaiset useimmilla asuvat kaukana ja eihän lähelläkään asuvat edes käy saatikka auttavat.

Aloitteita ikääntyvän väestön palvelujen purkuprosessiin kunnassa ei neuvosto ole tehnyt. Tarvitaan tekoja. Eläkeliiton kannanotto oli sanahelinää.

Arvio on, että 2030 ikäihmisten määrä tuplaantuu Sonkajärven kunnassa. Olen kysynyt kuinka kunta on siihen valmistautunut. Vastaus on ettei mitenkään.

Ehdotin vanhusneuvostolle aloitteen tekemisestä ”seniorisihteerin”, vaikka useamman kunnan yhteistä, viran perustamista ikäihmisten kotona asumisen tueksi ja juuri digitalisaatiokynnystä häivyttämään. Esimerkiksi monelta ikäihmiseltä jää Kela tukia saamatta, kun ei osaa tai ymmärrä hakea. Moni mieltä painava asia selviäisi, kun olisi yksi henkilö tai numero josta kysyä.

Tuovinen päätti, ettei neuvosto ota asiaa käsiteltäväksi.

Celia äänikirjat ovat ilmainen palvelu, moniko osaa hakea?

Soten apuvälinelainaamon ulkona käytettävien rollaattori- ja pyöräpotkurijonossa on 14 tarvitsijaa. Kuinka vanhusneuvosto siihen reagoi? Asia selviää vanhusneuvoston viimeisestä kokouspöytäkirjasta, joka on kunnan sivuilla. Samoin vallanjako.

Ja köyhimmillä eläkeläisillä ei ole edes sitä hiekoitetulla kadulla huonosti toimivaa normipotkuria. Heikot käsivoimat tarvitsevat tarkoitukseen oikein mitoitetun apuvälineen.

Kun postilootareissulla ilman rollaatoria 87-vuotias kaatuu ja lonkkaleikkus, laitoshoito seurauksineen, laskua verrataan 500 euroa maksavaan apuvälineeseen, on apuväline halpa ratkaisu. Ja kun lisäksi tämä 87-vuotias onkin omaishoitaja, niin kamarin ukin laitoshoito tuplaa laskun.

Omaishoitajat säästävät vuosittain kolme miljardia valtion varoja, tekemällä työtään lähes palkatta. Tämä +75-vuotias porukka on tämän hyvinvointiyhteiskunnan meille rakentaneet, monet seitsemän päiväistä työviikkoa ilman lomia tehden.

Tehkäämme heidän arkensa edes siedettäväksi, jos hyvään on matkaa. Asialliset ja tarpeelliset apuvälineet ovat sitä arvostusta, jota ikäihmiset tarvitsevat.

Apuvälineitä tarvitaan monta kertaa päivässä.

Sen sijaan matonpesupaikalla on jo pitkään ollut hiljaista, vaikka helposti läpi mennyt päätös maksoi kunnalle 50 000 euroa.

Tämän päivän päätökset rakentavat myös oman arkemme sisällön ikääntyessämme.

eläkeläinen

Kommentoi