Anni Ollikaisen Vapaa sana: Jos kouluun haluat mennä nyt… – Miksi tehdä ilmoittautumisesta helppoa, kun se voi tehdä vaikeammankin kaavan kautta

Anni Ollikainen

Anni Ollikainen

Aloitin espanjan opinnot reilu vuosi sitten asuessani eteläisessä osassa Gran Canariaa. Alkuvuodesta kyseisen kielikoulun lukukausi loppui, vaihdoin työpaikkaa ja siinä samassa asuinpaikkaa. Tahtotila oli, että opiskelu jatkuisi heti uudella paikkakunnalla. Paikallinen kielikoulu oli kuitenkin eri mieltä eikä kesken lukukauden aloitus ollut mahdollista. Kahdeksan kuukauden tauko teki hallaa edistymiselle, vaikka välissä olikin itseoppimista ja tunteja yksityisopettajan kanssa.

Itse kielikoulun aloitus oli oma ruljanssinsa. Voisi kuvitella, että kielikouluun ilmoittaudutaan netissä ja maksetaan verkkopankissa tai jopa paikan päällä. Miksi tehdä ilmoittautumisesta helppoa, kun se voi tehdä vaikeammankin kaavan kautta.

Maassa maan tavalla mentaliteetti pitää hyvin paikkaansa. Kolme vuotta eri kulttuurissa on opettanut kärsivällisyyttä ja avarakatseisuutta.

Yleisesti asiat rullaavat saarella modernisti, mutta virastot ovat auttamattomasti jääneet kivikaudelle. Kunnan virastoissa tarvitaan kopioita kopion perään allekirjoituksineen tai leimoineen. Pandemian myötä virastoihin on tehtävä ajanvaraus ja aukioloajat ovat supistuneet entisestään.

Kielikouluun ilmoittautumisessa ei ole lyhyttä kaavaa, sillä prosessi aiheutti hämmennystä, päänsärkyä sekä muutaman suolaisen turhautumisen kyyneleen.

Tässä ohje suomeksi, ihan näin lyhykäisyydessään: Ilmoittaudu netissä kunnan kielikoulun espanjankielisellä nettisivuilla, joka ohjaa täyttämään henkilö- ja kurssitiedot erillisessä kaavakkeessa. Tulosta kaavakesivut ja mene pankkiin maksamaan lukukausi- ja materiaalimaksu. Ota kopiot tärkeistä henkilöllisyyteen liittyvistä asiakirjoista. Tulosta myös oma kuva, jotta koulun järjestelmä varmasti tietää myös kuvan perusteella, kuka olet. Ei kai sen väliä, onko kuva muutaman vuoden vanha ja hiustyylin vaihdoksen myötä edes opettaja ei tunnista, kuka kuvassa on.

Kunnan virastoissa tarvitaan kopioita kopion perään allekirjoituksineen tai leimoineen.

Kerää koko kopio nivaska, vie se muutaman tunnin päivässä auki olevalle kanslistille ja yritä selvittää, onko ilmoittautuminen nyt tällä selvä. Odota luvattua ilmoittautumiseen liittyvää sähköpostia. Kun odotettua viestiä ei kuulu eikä näy, käy uudelleen koululla tiedustelemassa asiaa.

Kun tuo harmaita hiuksia kerännyt prosessi tuli onnistuneesti päätökseen, sai huokaista helpotuksesta ja istahtaa luokkahuoneen penkille.

Vaikka kurssille pääsy tuntui kankealta ja vanhanaikaiselta, onneksi opettaja on kaikkea muuta kuin tätä. Hauska ja innostava opettaja saa tarttumaan toimeen ja avaamaan suunsa, vaikka virheiden tekeminen vielä jyskyttääkin takaraivossa.

Syksyn aikana elämä on saanut uudenlaista rytmiä, kun olen päässyt opiskelemaan monikulttuurisessa luokkahuoneessa. Pandemian myötä moni asia on siirtynyt etäyhteyden päähän. Ehkä olen vanhanaikainen, mutta kasvokkain tapahtuvaa opetusta ja muiden kanssa samassa tilassa oppimista ei voita mikään. Siellä me olemme kaikki samalla viivalla, opitaan hitaasti mutta varmasti. Poco a poco, niin kuin espanjassa sanotaan!

Kirjoittaja asuu ja työskentelee Gran Canarialla.

Kommentoi