Mielipide: Kulttuurikeskus peruskorjauksen tarpeessa – Talon tekniset järjestelmät ovat monelta osin tiensä päässä ja talossa on tunnetusti sisäilmaongelma

Iisalmen Kulttuurikeskus on kaupunkilaisten yhteinen olohuone, jossa vierailee vuosittain noin 300 000 kävijää. Tiina Tynkkynen-Hieta

Liki neljäkymmentä vuotta sitten Iisalmen silloiset päättäjät tekivät varmasti vaikean ja tunteita herättäneen päätöksen. Päätettiin rakentaa kulttuurikeskus. Tuo päätös on ollut Iisalmen kaupungin parhaimpia päätöksiä ja Kulttuurikeskuksesta on vuosikymmenten saatossa muotoutunut kaupunkilaisten yhteinen olohuone.

Talon seinien suojissa toimii Ylä-Savon Musiikkiopisto (noin 450 musiikin opiskelijaa ja musiikkileikkikoululaista), Iisalmen Kansalaisiopisto, Iisalmen kaupunginkirjasto, Snellman kesäyliopisto, Luontomuseo sekä vaihtuvien näyttelyiden tilat Venny ja Aula. Viikoittain talossa aktiivisesti toimintaa järjestäviä tahoja ovat paikalliset kuvataideyhdistykset, kuorot, teatterit sekä kameraseura. Kulttuurikeskus on myös päivittäinen työpaikka noin 50 Iisalmen kaupungin työntekijälle. Vuosittain Iisalmen Kulttuurikeskuksessa asioi ja vierailee noin 300 000 kävijää ollen näin yksi Ylä-Savon eniten käytetyistä julkisista rakennuksista.

Iisalmen Kulttuurikeskus ei ole vain konsertteja tai teatteria varten vaan se on kokonaisuudessaan monitoimitalo, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia kuten kokouksia, seminaareja, juhlia, koulutuksia, näyttelyitä ja valtakunnallisia tapahtumia 600–700 kertaa vuodessa.

Talolla on ikää lähes 40 vuotta ja moni sen tekninen ratkaisu on tullut tiensä päähän eikä vastaa nykyajan käyttötarpeita. Talo näyttää pikaisella vilkaisulla hyväkuntoiselta, koska aikoinaan sinne on valittu korkealaatuisia pintamateriaaleja kuten aulan kalkkikivilattia. Talon säännölliset käyttäjät kuitenkin tietävät talon kunnon heikkotasoiseksi. Talon tekniset järjestelmät ovat monelta osin tiensä päässä ja talossa on tunnetusti sisäilmaongelma. Kuka muuten tietää, missä on kolmikerroksisen rakennuksen ainoa hissi?

Me allekirjoittaneet toivomme hartaasti, että Iisalmen Kulttuurikeskus saa kipeästi tarvitsemansa peruskorjauksen vielä tällä investointikaudella ja talon monipuolinen käyttö on mahdollista tulevaisuudessakin.

Iisalmen Kalevalakuoro ry, Iisalmen Kameraseura ry, Iisalmen Kuvataidekoulu ry, Iisalmen Teatteri ry, IN-Teatteri ry, KulttuuriSavo ry, Nuorisokuoroyhdistys Allegro ry

Kommentoi