Mielipide: Omaishoitajille parempi tuki – Ilman heitä yhteiskunta kaatuu

Omaishoidon tuen saamisen kriteerit ja palkkiot vaihtelevat kunnittain eikä käytäntö ole oikeudenmukainen eikä yhdenvertainen. Kuvituskuva Armi Salonen

Sari Essayah

Sote-uudistuksen yhteydessä on paljon puhuttu hoitajamitoituksesta, hoitohenkilökunnan riittävyydestä ja kotihoidon tilasta. Kuitenkin myös omaishoitajat ovat avainasemassa, kun pohditaan henkilökunnan määrää ja terveydenhuoltokustannusten hallintaa.

Omaishoitajat tuovat omalla erittäin vastuullisella ja raskaalla hoiva- ja hoitotyöllä korvaamattoman panoksen yhteiskunnalle ja vieläpä isoja säästöjä kuntien talouteen. Väestön voimakas ikääntyminen tekee omaishoidosta yhä tärkeämmän vaihtoehtoehdon.

Suomessa on miltei joka kunnassa erilaiset kriteerit tuen saannille ja palkkiot vaihtelevat. Nykyinen kirjava käytäntö ei ole oikeudenmukainen eikä yhdenvertainen. Omaishoitajien asemaa tulee parantaa ja käytännöt yhtenäistää. Oikea ajankohta tälle parannukselle on sote-uudistus, jossa toki on linjattu käytäntöjen yhtenäistäminen hyvinvointialueen sisällä.

Samassa yhteydessä on kuitenkin tarvetta lakimuutokselle, jossa sopimusomaishoitajien lakisääteiset vapaapäivät tulee nostaa nykyisestä 2–3 päivästä viiteen päivään kuukaudessa.

Kristillisdemokraatit on myös ajanut pienempien omaishoidon palkkioiden verovapautta. Samalla esitämme, että omaishoitajien asemaa parannetaan huolehtimalla omaishoitajien jaksamisesta ja kuntoutuksesta, jotta omaishoito olisi todellinen hoitovaihtoehto. KD on tehnyt ja saanut tukea ympäri Suomea valtuustoaloitteille, joissa sopimusomaishoitajille esitetään ilmaista pääsyä kunnan uimahalleihin ja kuntosaleihin. Tämän käytännön soisi leviävän ympäri Suomen.

Pidetään hyvä huoli omaishoitajistamme; ilman heitä tämä yhteiskunta kaatuu.

kansanedustaja (kd.), pj.

Kommentoi