Mielipide: Aluevaaleista – terveysasiat ja uusi ikävä vero koskettavat

Kasvattaako hyvinvointialueiden synty verotusta? Oona Seppänen

Minna Reijonen

Suomen suurin uudistus muuttaa paljon. Jatkossa terveyden- ja pelastuspuolen asiat siirtyvät kokonaan uuden hallinnon alle. Se koskettaa ihan meitä jokaista.

Tulevat vaalit ovat todella merkittävät. Näissä vaaleissa valitaan päättäjät, jotka päättävät, miten rahat alueellamme jaetaan terveydenhuollon, sairaan- ja vanhustenhoidon, sekä omaishoidon ja pelastusalan puolella.

Mahdollinen uusi vero tuskin ilahduttaa. Pelkona on oikeasti maakuntaveron tuleminen. Olisi ollut hyvä, jos ennen sote-uudistuksen hyväksymistä olisi hallitus tuonut avoimesti esille, että uusi vero on tulossa.

Lisävero ei yleensä koskaan ole pienentänyt kansalaisen kokonaisverotusta. Uusi vero ei ole kannatettava ajatus.

Ikävää on, ettei kaikista kunnista ehkä edes tule lainkaan edustusta uuteen aluehallintoon. Laissa ei ole myöskään määritelty, että alueellinen edustus on taattu. Entisessä systeemissä esimerkiksi sairaanhoitopiirimme valtuustossa on ollut kaikkien alueen kuntien edustus.

Säästöjä hakiessa, on vaarana palveluiden keskittäminen. Sote-uudistushan itsessään ei varsinaisesti lisää tekeviä käsiä.

Aluevaalit ovat aidot terveysvaalit. Käytännössä lähes koko sairaanhoito- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyvät sinne. Päätökset näistä alueellisista tehdään sitten kaikki uudessa hallinnossa.

Yliopistollinen sairaala on alueellemme tärkeä. Olisi hienoa, jos lakiin saataisiin maininta, että yliopistollisten sairaaloiden yliopistollisuus taattaisiin. Se ei ole itsestään selvyys. Yliopistollisuudella on merkitystä jo lääkäri- ja farmasiakoulutuksen säilymisenkin takia.

Päättäjillä on isoja asioita edessä, sillä on valitettavaa ettei mitään lähipalvelutakuuta ole laissa määritelty. Miten uudistus oikeasti takaa sen alkuperäisen tarkoituksen, että on saatavilla tasapuoliset palvelut koko Suomessa?

Nämä vaalit koskettavat aidosti jokaista alueen asukasta.

kansanedustaja (ps.), Savo-Karjala, Kuopio

Kommentoi