Mielipide: Ulkopolitiikan johto sotilailta presidentille

Timo Töysä

”Mielestäni Britannia toimii meitä ja samalla myös itseään vastaan, kun se (kuten myöhemmin useimmat EU-maat haluaa lähettää (ja lähetti) sotilaallisia tarvikkeita oppositiolle (”terroristeille”), eivätkä edes yritä helpottaa vuoropuhelua syyrialaisten kesken”, ennusti Syyrian presidentti, 3.3.2013 (Reuters ja AFP).

Nyt kun Britannia (kuten Itä-Eurooppa) on saanut ja saa ”sotasaaliina” tuhansittain pakolaisia Lähi-idästä, voidaan kai todeta, että nykyiseen pakolaiskriisiin kappapakotteet, Hornetit, häivehävittäjät saati ”ratkaisevan iskun aseet” eivät ole olleet ja tuskin tulevat olemaan hyödyllisiä, sen enempää kuin juuri sotilasvetoisesti toteutetussa, hävityssä, Afganistanin 14-vuotisessa sodassakaan.

”Lähi-itä on suo, joka ei sovellu suurelle sotakalustolle. Yhden vihollisen kukistuttua tilalle voi tulla kaksi uutta. Paremmin sinne sopisi pieni riippumaton toimija, esim. Uusi-Seelanti, joka ei ole uhka eri osapuolille”, kertoi (jokseenkin) USA:n haukkana tunnettu puolustusministeri Rumsfeld eläkkeelle päästyään. Niinpä ”voitontahtoisen” sotilaallisen kriisinhallinnan tilalle Suomen perinteiselle presidenttivetoiselle politiikalle on edelleen tilausta.

Iisalmi

Kommentoi