Mielipide: Lastensuojelutyö tulevalla hyvinvointialueella – Haasteisiin on puututtava ajoissa

Lastensuojelussa yhdellä sosiaalityöntekijällä on ollut vastuullaan jopa yli sata lasta. Katja Juurikko, Janne Ranne, Ella Kajaste

Anne Roponen

Olen tehnyt itse töitä lastensuojelun eri tehtävissä pitkään ja tiedän, miten vaativaa työtä se on. Arvostan kaikkia lastensuojelussa työskenteleviä ja arvostukseni on vain lisääntynyt, kun tiedän, miten koronapandemia on lisännyt lasten ja nuorten pahoinvointia. Lastensuojelun työntekijöillä on liian paljon asiakkaita ja työssä jaksaminen monella tiukilla. Lastensuojelu on ollut aliresursoitua Suomessa liian pitkään.

Tilanteeseen on tulossa helpotusta. Maamme hallitus on tuonut äskettäin lastensuojelulain henkilöstömitoituksen eduskunnan käsittelyyn. Lastensuojelun sitova henkilöstömitoitus toteutetaan niin, että vuosina 2022 ja 2023 yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla vastuullaan enintään 35 lastensuojelun asiakasta. Vuodesta 2024 mitoitus on enintään 30 lasta tai nuorta yhdellä sosiaalityöntekijällä. Mitoitus koskee kaikkia 0–17-vuotiaita lastensuojelun asiakkaana olevia lapsia.

Vuonna 2017 tilastojen mukaan joka viidennessä kunnassa oli yli 60 lastensuojelun asiakasta yhtä sosiaalityöntekijää kohden. Tuleva mitoitus on tästä puolet, ja hyvä niin. Räikeimmissä epäkohdissa yhden sosiaalityöntekijän vastuulla on ollut yli sata lasta. Tällainen työkuorma on ollut kohtuuton ja vaarantaa niiden aikuisten terveyden, joiden pitäisi huolehtia lasten oikeuksien toteutumisesta äärimmäisen hankalissa tilanteissa. Lastensuojelu ei ole liukuhihnatyötä, vaan aikaa on oltava kohtaamiselle ja aidolle vuorovaikutukselle.

Hyvinvointialueilla kehitys jatkuu. Lastensuojelussa on erittäin tärkeää panostaa ennaltaehkäisyyn. Lapsen edun kannalta on ratkaisevaa, että haasteisiin puututaan ajoissa. Painopisteen on siksi siirryttävä kohti avohuollon tukitoimia. Samalla perheille on tarjottava tukea arkeen kotona hyvin matalalla kynnyksellä niin, että avun pyytäminen olisi luontevaa jo vauvavaiheessa. Perhetyötä on kehitettävä monipuolisesti myös tulevalla Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

Tulevalla hyvinvointialueella on myös lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden työhyvinvointiin kiinnitettävä erityistä huomiota. Hyvät työolosuhteet ovat ehdoton edellytys henkisesti vaativalle työlle. On oltava saatavissa riittävästi hyvää työnohjausta, työtilojen tulee olla terveet ja ergonomiset. Työn vaativuus sekä arvostus on näyttävä myös palkassa. Pohjois-Savoon on saatava sellaiset työskentelyolosuhteet, että sosiaalityöntekijöiden paikkoihin on tarpeeksi hakijoita, jotta tuleva henkilöstömitoitus pystytään toteuttamaan.

YTM, Iisalmi,

aluevaaliehdokas (vihr.)

Kommentoi