Mielipide: Keskittämisestä, hoitajapulasta ja vähän muustakin – "Voidaan oikeutetusti kysyä, onko näissä kielloissa edelleenkään järkeä?"

Kuvassa Iisalmen sairaalan päiväkirurgian aula. Tiina Tynkkynen-Hieta

Pekka Taipale

Edellinen Sipilän hallitus alkoi karsia sekä käräjäoikeusverkostoa että erikoissairaanhoitoa Suomen harvaan asutussa maassa säästösyihin perustuen.

Keskittämisasetus erikoissairaanhoidossa rajasi anestesiaa vaativat toimenpiteet, myös päiväkirurgiset, niihin sairaaloihin, missä on laaja ympärivuorokautinen päivystys.

Myös mm. tekonivelleikkausten toimenpidemäärille annettiin sairaalakohtainen alaraja, mistä myöhemmin on eri päätöksellä joustettu, koska huomattiin ettei se ollut järkevää, koska jäljelle jäävien kapasiteetti ei riittänyt ja jonot pitenivät.

Myös käräjäoikeuden keskittämisiä on pidetty alusta lähtien järjettömänä päätöksenä.

Iisalmen sairaalassa muutos toteutettiin.

Siitä lähtien mm. tekonivelleikkaukset, anestesiaa vaativat maha- ja tyräleikkaukset sekä myös lasten kitarisa ja korvien putkitukset on jouduttu siirtämään keskussairaalaan KYS:iin hoidettavaksi.

Varkauden sairaalassa tehtiin viime kesään saakka anestesiaa vaativia tekonivel ja tyräleikkauksia, kunnes AVI kielsi toimenpiteet keskittämisasetuksen perusteella.

Viime vuosina on Iisalmen sairaalassa tehty yleisanestesiaa vaativia hammashoitoja sekä myös selkäydinpuudutuksessa tapahtuvia lukumäärältään vähäisiä kirurgisia toimenpiteitä. AVI kielsi 12.11. 2021 nämäkin toimenpiteet.

Voidaan oikeutetusti kysyä, onko näissä kielloissa edelleenkään järkeä? AVI:n tehtävänä on tietysti valvoa annettuja asetuksia, mutta….

Tilanne on nyt sellainen, ettei edellämainittuja lyhytkestoisia päiväkirurgisia, ei edes hammastoimenpiteitä, voida tehdä Iisalmen sairaalassa.

Avin:n mukaan ne vaativat erityisosaamista. Pitää paikkansa, mutta minne se osaaminen on Iisalmessa kadonnut. Ei minnekään. Meillä on asianmukaiset tilat, erittäin kokeneet leikkaussalihoitajat, anestesialääkärit ja kirurgit.

Tuoko tämä päiväkirurgisten ja hammaspotilaiden roudaaminen Iisalmesta Kuopioon ja takaisin säästöjä?

Ensinnäkin toimenpiteiden yksikkökustannukset yliopistosairaalassa ovat merkittävästi kalliimmat, jonot ovat keskittämisen jälkeen kasvaneet, mitä ovat vielä koronasulut pahentaneet.

Koronavelan purkaminen uhkaa taas pidentyä, kun tauti nostaa päätään rokottamattomien keskuudessa.

Juuri uutisoitiin, että Seinäjoen keskussairaalassa onkin jo jouduttu kiireettömiä leikkauksia perumaan, koska teho- ja sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat vaativat lisähoitajaresurssia.

Se resurssi on jouduttu ottamaan leikkaussalihenkilökunnasta, mikä johtaa kiireettömien leikkausten perumiseen.

Sama saattaa olla taas edessä KYS:kin. Hoitajapulan syynä on monia syitä, mutta yksi tärkeimpiä on myös työn vaativuuden ja palkkatason eriarvoisuus, mistä olemme saaneet mediassa kuulla koronapandemian aikana.

Tästä keskustelu onkin toisen jutun aihe, mihin taatusti tullaan palamaan viimeistään kevään 2022 aikana, jos ja kun TEHY:n lakko toteutuu.

Kuulutan edelleen talonpoikaisjärkeä näihin keskittämisasetuksiin.

Jotta alueemme ihmiset pääsisivät nopeammin sekä hoitoon että leikkauksiin ja vielä kustannustehokkaammin, on kolminapaisuus erikoissairaanhoidossa Iisalmi–KYS–Varkaus -akselilla saatava järkevästi toimimaan tulevalla Pohjois-Savon hyvinvointialueella, myös kirurgisessa toiminnassa.

Meillä on toimiva sairaala, kokenut henkilökunta ja edullisemmat kustannukset. Niin Iisalmen kuin Varkauden sairaala voisivat toimi ilman taukoa pandemiakin aikana, kun ei ole tehohoito viemässä sinne hoitajaresurssia leikkaussaleista.

Eikä hoitoihin eikä leikkauksiin tarvitsisi määrättömästi jonottaa. Siitä kun ei hyödy kukaan.

Onhan hoitotakuuta nyt vielä hallituskin kiristämässä vuoden 2023 alusta alkaen.

erikoislääkäri, dosentti

Ylä-Savon SOTE:n hallituksen jäsen

Iisalmen kaupungin varavaltuutettu ja PSSHP:n valtuuston varajäsen

Aluevaaliehdokas (kok.)

Kommentoi