Pääkirjoitus Ison ihmisen vastuu

Lapsi juoksee innosta hihkuen kohti leikkipaikkaa. Katse on jo keinussa ja kavereissa. Pieni jalka osuu kuoppaan ja sitten se on menoa. Itkun saattelemana kädet ojentuvat kohti aikuista. Lapsi tarvitsee apua ja lohduttavaa syliä.

Lapsella on oikeus aikuisen huolenpitoon ja suojeluun. Pieni ihminen on riippuvainen siitä, että joku välittää. Se on ison ihmisen vastuu.

Meneillään olevan lapsen oikeuksien viikon teemana on lapsen oikeus hyvään kohteluun. Teemaviikko muistuttaa, että lasta on suojeltava väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä – myös Suomessa.

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan lapsen seksuaalisia hyväksikäyttörikoksia on kirjattu tammi-syyskuun aikana 1 457 kertaa. Neljä vuotta aiemmin luku oli 866. Tapausten määrässä on iso kasvu.

Lastensuojelujärjestöjen arvioiden mukaan tilanne on kuitenkin vieläkin pahempi, sillä lasten hyväksikäyttö sosiaalisessa mediassa jää yhä paljolti piiloon. Lapset kertovat kokemastaan aikuisille harvoin.

Lapsen ja nuoren huonosta tai jopa väkivaltaisesta kohtelusta voi olla hänelle pitkäaikaisia fyysisiä ja henkisiä seuraamuksia. Laskua tästä maksaa myös yhteiskunta.

On surullista, jos lapsi jää yksin silloin, kun hätä on suuri ja pelko läsnä.

Maailmamme on yksi, se käsittää koko maapallon. Perhemuodot ovat moninaistuneet, elämä pirstaloitunut ja kansainvälistynyt. Lapset elävät hektistä arkea, he kohtaavat erilaisia kulttuureja ja tapoja toimia. Lapsi ja nuori tarvitsee näiden käsittelyssä tukea ja aikuisen antamaa toimintamallia.

Lapsen oikeuksien tulisi olla ykkösasia kaikissa aikuisten elämäntilanteissa ja kriiseissä. On surullista, jos lapsi jää yksin silloin, kun hätä on suuri ja pelko läsnä.

Meillä kaikilla on oikeus tulla huomatuksi, ja meillä on ennenminkin oikeus kuin velvollisuus kohdella toisia hyvin.