Mielipide: Pyhän Ristin kirkon pyörätuoliluiska – Luiskaa voisivat käyttää myös rollaattorin varassa kulkevat, lastenrattaita työntävät ja pienet lapset

Toiveena olisi pyörätuoliluiskan rakentaminen Iisalmen Pyhän Ristin kirkon pääoven vasemmalle puolelle. Tarja Tikkanen

Martti Nissinen

Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto on tehnyt päätöksen olla hankkimatta pyörätuoliluiskaa kirkon pääoven vasemmalle puolelle. En tiedä, onko kaikilla neuvoston jäsenillä ollut mahdollisuus lukea Museoviraston kahden intendentin antama myönteinen lausunto asiasta.

Mainitut intendentit ovat koulutukseltaan arkkitehtejä. Heillä on ollut päätöstä tehdessään kirkon edestä otettuja valokuvia. He ovat myös ymmärtäneet, ettei pyörätuoliluiska rumenna kirkkoa rakennuksena ja että kirkon suurin kauneus on sen suojissa kokoontuva laulava seurakunta – ihmiset.

Iisalmessakin väestö vanhenee ja sen myötä monien liikuntavaikeudet lisääntyvät. Luiskaa voisivat käyttää pyörätuolilla liikkuvien lisäksi myös rollaattorin varassa kulkevat, lastenrattaita työntävät ja pienet lapset, joille raput ovat vielä vaikeita nousta.

Kirkon alttarin puoleisessa päässä olevat ovet ovat liian kapeita uudemmille ja paremmille pyörätuoleille. Luiska voisi olla samanlainen kuin on Vanhan kappelin edessä, jossa korkeusero maasta ylätasanteelle on 80 senttiä ja Pyhän Ristin kirkolle 90 senttiä. Kappelin luiska on palvellut hyvin eikä 10 sentin korotus merkitsisi mitään käytännössä. Kustaa Aadolfin kirkon luiska on mielestäni liian järeä ja massiivinen. Sekin voisi olla sirompi. Ehkä tuo luiska on ollut monen neuvoston jäsenen mielessä päätöstä tehtäessä.

Omakohtaisia kokemuksia pyörätuoleista sain neljän ja puolen vuoden aikana, kun käytin vaimoani Iisalmen sairaalan laboratoriossa hänen sairautensa aikana. Alkuun hän kulki rollaattorin varassa ja harmitteli pitkää matkaa ulko-ovelta laboratorioon. Sitten myöhemmin vein hänet pyörätuolilla, joita oli sairaalan tuulikaapissa. Usein kuitenkin kävi niin, että kaikki sopivat pyörätuolit olivat jo käytössä. Niinpä jouduin monta kertaa lainaamaan isompaa pyörätuolia ensiapupoliklinikalta. Me ihmiset olemme erikokoisia. Eihän meille kaikille käy edes samankokoiset kengätkään! Ehdotan, että kirkkoneuvosto harkitsisi pyörätuoliluiskan hankkimista vielä uudelleen.

rovasti

Kommentoi