Mielipide: Hyvinvoinnin järjestämisen puolesta on rummutettava mahdollisimman laajasti

Palveluiden hoitamisesta päättämään tarvitaan monenlaisia ihmisiä. Kati Soininen

Timo Haverinen

Esivalmistelua hyvinvointialueen eteen tehdään täyttä höyryä. Väliaikaishallinnon (vate) lisäksi alueella on hanketoimintaa, joka ei sido väliaikaishallintoa, mutta se voi halutessaan hyödyntää hanketta. Erinomaista, käytössä on kansalaisten toiveiden tynnyri! Pohjois-Savon osalta POSOTE20-hankkeen sote-rakenneuudistus pitää sisällä johtamiseen ja digitalisaatioon liittyvien kehittämistoimien lisäksi sote-uudistuksen vapaaehtoisen alueellisen valmistelun. Näin hankkeen omalla sivustolla kerrotaan.

Toivottavasti ajatuksia ja vaatimuksia tulee paljon hyvinvoinnin edistämiseksi. Tavoitteethan eivät sosiaali- ja terveyssektorin osalta ole vähäiset, hoitoon pitäisi päästä nykyistä helpommin ja palvelujen pitäisi olla tehokkaita. Toteutus tasa-arvoista ja kustannustehokasta. Vanha tuttu polku näyttää kuitenkin houkuttelevan, niin virkamiehiä, kuin monia alueen päättäjiä. Keksitään pyörä uudestaan, hajautetaan päätöksen tekoa, perustetaan lautakuntia, jaostoja ja niin edelleen. Keskitytäänkö tarpeeksi itse asiaan? Miten kansalaisten toiveiden käy tulevien uudistusten tiellä? Tästä tarvitaan rohkeita ja rehellisiä keskustelun avauksia. Järjestämislain mahdollisuudet uusiutua on tutkittava tarkasti ja osaavan henkilöstön asiantuntemusta pitää käyttää apuna uusien palvelumallien kehittämisessä.

Lopullinen vastuu ja päätösvalta toiminnasta on kuitenkin tulevilla aluevaltuustoilla. Tulevien päättäjien ei pidä olla pelkästään sote-alan erityisasiantuntijoita, yrittäjiä tai talousoppineita. Aluevaltuustoihin tarvitaan myös tavallisten palkansaajien näkemystä kuinka arkiset, mutta tärkeät palvelut hoidetaan. Kyse on hoitoon pääsyn nopeudesta, pelastustoimen järjestämisestä, terveyskeskuksista, neuvoloista, hammashoidoista ja vanhustenpalveluista. Jotta mahdollisimman moni pääsee osallistumaan keskusteluun ja päätöksentekoon, on hyvinvoinnin järjestämisen puolesta rummutettava mahdollisimman laajasti.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaaliehdokas (sd.)

Kommentoi