Mielipide: Poliittista peliä ihmisten terveydellä ja veronmaksajien rahoilla

Soinlahden koulussa kärsitään sisäilmaongelmista ja uuden koulun rakentamiskustannukset nousevat koko ajan. Anni Nieminen

Susanna Kartimo-Kröger

Tekninen lautakunta päätti 3.11. virkavalmistellun pohjaesityksen vastaisesti rakentaa Soinlahteen koulun hitaammalla ja kalliimmalla tavalla. Jätin kokouksessa asiasta eriävän mielipiteeni: Kun rakennuksessa on todettu sisäilmaongelmia ja jo vuonna 2017 tehty käyttöäturvaavat toimenpiteet, joiden turvin koulunkäyntiä ko. rakennuksessa on voitu käydä, alkaa aika loppua. Käyttöäturvaavilla toimenpiteillä ovat asiantuntijat todenneet koulua pystyttävän käymään rakennuksessa turvallisesti 3–5 vuotta. Se aika umpeutuu. Vuokrakoulu tulisi oppilaitten ja opettajien käyttöön jo keväällä 2023.

Lautakunta äänesti toteutettavaksi mallin, jossa koulu rakennetaan omaan taseeseen valmistuen kenties vuonna 2024. Tai joskus paljon myöhemmin. Soinlahden kohdalla kaupungin talous- ja toimintasuunnitelmaan on hyväksytty 3,087 miljoonan investointivaraus. Nyt hankesuunnitelmassa hintalappu on noussut jo yli miljoonalla sen ollessa 4,145 miljoonaa. Rakennuskustannusten noustessa tuo 4 miljoonaa ei tule riittämään. Ja kuka maksaa? Joka ikinen veronmaksaja tässä kaupungissa. Veronmaksaja, joka ei ymmärrä, miksi ylipäätään Soinlahteen pitäisi rakentaa koulu. Lähellehän valmistuu jo 2022 upouusi Mansikkaniemen koulu, johon mahtuvat tulevaisuudessa myös Soinlahden lapset. Olemme kaikki nähneet luvut lasten syntyvyydestä ja ymmärrämme, että tosiasiat on otettava tosi asioina: lapsia ei synny Suomessa enää samaan tahtiin kuin joskus ennen ja että kunnan palvelut on järjestettävä niin, että ne palvelevat kaikkia kuntalaisia. Sitä paitsi osa Soinlahden alueen huoltajista on jo nyt ilmoittanut hakevansa lapsilleen koulupaikaksi ensisijaisesti Mansikkaniemeä Soinlahden sijaan, mikä on ymmärrettävää: valmistuuhan siihen lähelle koulu jo ensi vuonna.

Runnin koulun rakennussuunnittelu ja hankinta keskeytettiin kaksi kertaa edellisellä valtuustokaudella teknisen lautakunnan toimesta. Syynä oli budjetin ylittyminen miljoonalla eurolla. Soinlahden koulun kohdalla tällainen miljoonan ylitys arvioiduissa kustannuksissa ei yhtäkkiä haittaakaan poliittista päättäjää. Tässä kohtaa onkin ihmeteltävä poliittista peliä, joka ei kohtele kuntalaisia tasa-arvoisesti.

Päätöksen teon pohjana tulee aina olla kuntalaisten yhdenvertainen kohtelu. Se ei tarkoita sitä, että kaikille pitäisi luvata kaikkea. Kun kouluista päätetään, tulee päätöksenteon pohjana olla ihan kaikkien kunnan lasten, huoltajien ja koulujen henkilöstön etu. Tämän kuuleminen ei ole kiinnostanut tässä poliittisessa pelissä, vaan ihan jotkin toisarvoiset seikat. Minä ihmettelenkin, mikä voisi painaa päättäjän vaakakupissa enemmän kuin se, että oppilailla ja henkilökunnalla on mahdollisuus päästä sisäilmaltaan terveellisiin tiloihin ennemmin kuin myöhemmin arvostaen myös veronmaksajien rahoja.

opettaja, teknisen lautakunnan jäsen (kok.)

Kommentoi