Mielipide: Valinnanvapaus kaikkien saatavilla

Hannu Vierola lääk.lis.

Harva tietää ja vielä harvempi on kokeillut ns. valinnanvapautta lonkan tai polven tekonivelkirurgiassa. Valinnanvapaus koskee vain julkista terveydenhoitoa. Ainakaan vielä ei yksityissairaalaan pääse julkisin verovaroin, ehkä jos jonot pitenevär?

Jos lääkäri arvioi, että tarvitset kiireettömiä erikoissairaanhoidon palveluja, voit valita hoidon antavan kunnallisen erikoissairaanhoidon sairaalan.

Hoitopaikka pitää toki valita yhteisymmärryksessä lähetteen antavan lääkärin kanssa. Hoitopaikkoja ovat siis kaikki yliopisto- ja keskussairaalat.

Tampereella Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin omistamat tekonivelsairaala Coxa ja Sydänsairaala ovat myös mahdollisia hoitopaikkoja.

Eniten tekoniveloperatioita vuodessa tekee Coxa 4900, Tyks 2064, Hyks 17, Kys 1124, Oys 739 leikkausta.

Kannattaa harkita vaihtoehtoja, jos leikkaus viivästyy omassa maakunnassa koronan takia ja tiedustella mahdollisuuksia vaikka puhelimitse.

Kela korvaa taksikyydin vain kotipaikkakuntaa lähimpänä olevaan yliopistosairaalaan. Loppumatka jää itse maksettavaksi. Laadukasta hoitoa saa kaikissa yksiköissä.

Hoitopaikan valinta voi olla tarpeen esimerkiksi, jos lonkkaleikatun alkuvaiheen toipuminen tuntuu parhaimmalta kaupungissa, jossa omat lapset asuvat.

Vapaa hoitopaikan valinta on ollut mahdollista jo vuodesta 2014 alkaen, eikä siihen ole suunnitteilla muutoksia/rajauksia tulevassa suuressa sote uudistuksessa. Tietoisuus tästä mahdollisuudesta on kuitenkin levinnyt hitaasti.

Kommentoi