Mielipide | Ei oppi ojaan kaada, eikä tieto tieltä työnnä

Kotikaupunkimme Iisalmen kouluverkkoseikkailua tai -sekoilua seuratessa on tullut useampikin vanha sanonta mieleen, useimmat liittyvät valitettavasti hölmöläisiin.

Tämä kouluverkkosaaga sai alkunsa tammikuussa 2017, kun koulutuslautakunta päätti käynnistää perusopetuksen palveluverkkosuunnitelman laadinnan.

Suunnitelmalle asetettiin viisi tavoitetta: toimiva kouluverkosto, uuden opetussuunnitelman mukaiset oppimisympäristöt, oikea mitoitus, terveelliset koulurakennukset ja investointien järkevä taso.

Suunnitelma valmistui ja siinä esitettiin Partalan, Soinlahden ja Kirkonsalmen koulujen yhdistämistä yhdeksi uudeksi kouluksi, joka sijoittuisi logistisesti sopivaan paikkaan Ouluntien liikenneympyrän tienoolle.

Hernejärvelle ja Runnille esitettiin rakennettavaksi uudet koulut, Sourunsalo yhdistettäisiin Kauppis-Heikkiin, Kilpijärvelle tehtäisiin uusi koulu ja lisäksi oppilaaksiottoalueiden rajoihin tulisi muutoksia.

Tehty esitys täytti kaikki asetetut tavoitteet, mutta sitten alkoi siltarumpupolitiikka.

Lopulta seikkailu muuttui farssiksi, kun asiasta riideltiin kaikissa mahdollisissa toimielimissä ja lopulta kaupunginvaltuustossa helmikuussa 2018 äänestettiin suunnitelma kumoon äänin 24–19.

Prosessin aikana eriävän mielipiteen jättivät mm. sivistys- ja hyvinvointitoimen toimialajohtaja sekä Vasemmistoliiton, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten valtuustoryhmät. Lisäksi eriävän mielipiteensä jättivät mm. Anne Roponen, Kati Åhman, Jukka Innanen ja Kauko Korolainen.

Poliittinen päätös siis oli, ettei kaupunkimme kouluasioita hoitava virkamiesjohto nauti poliitikkojen luottamusta – hurjaa, ei voi muuta sanoa!

Luulin silloin vuonna 2018, että tämä oli peliä, jossa haluttiin tehdä ”Uunon (lue äänestäjän) eksytys” eli näyttää poliittista mahtia ja runnoa läpi Partalan ja Soinlahden koulut sisältävä suunnitelma yli vaalikauden.

Sitten vaalien jälkeen arvioitaisiin yhtenä Iisalmi-puolueena asia uudelleen. Nyt vaalit ovat takana, uudet päättäjät valittu ja Iisalmi-puolueen olisi aika arvioida koulujen tarve alkuperäisen kouluverkkoselvityksen mukaisesti.

Google Mapsin mukaan Partalan koulusta Ouluntien liikenneympyrään on 3,6 km ja matka-aika autolla on 5 minuuttia. Soinlahden koululta 3,9 km ja 4 minuuttia, Kilpijärven koululta 3,6 km ja 4 minuuttia.

Ihanko oikeasti meillä on oltava kouluja niin tiivisti, että matka-aika ei saa ylittää viittä minuuttia? Eihän tätä pysty nauramatta ääneen sanomaan.

Ja vielä kun lisätään fakta, että syntyneiden lasten eli tulevien koululaisten määrä on niin pieni, että sekä Soinlahden että Mansikkaniemen kouluun sijoittuvat lapset mahtuvat muutaman vuoden kuluttua Mansikkaniemen kouluun.

Kaikista faktoista huolimatta, me siis rakennamme kaikki edellä luetellut koulut, maksoi mitä maksoi. Niin kai se sitten on, ettei faktoja kannata murehtia, todetaan vain, ettei oppi ojaan kaada, velka on veli otettaessa jne, jne.

teknisen lautakunnan jäsen (kok.)