Mielipide: Älkää koskaan rakastuko seiniin – Kaipuun tunteet ovat liittyneet vain ihmisiin, ei puitteisiin

Metsäpirtin kohtalossa on tunteet vahvasti mukana. Jani Haanketo

Hannu Nyman

Lukiessani uutista, että Metsäpirtin myynti kaatui riittämättömään kannatukseen, tuli rehellisesti sanottuna paha mieli. Rakastavatko myynnin vastustajat enemmän seiniä kuin seurakunnallista, kirkollista toimintaa. Unohtavatko he, että toiminta on tärkeämpää kuin puitteet.

Vaikka tyttäreni on teologi, en ole seurakunnallinen, siis kirkollinen ihminen. Siitä huolimatta olen suurella sydämellä osallistunut seurakuntien ruoka-avun jakeluun. En ole koskaan katsonut niitä seiniä, joissa ruoka-apukassit pakataan, sillä silmällä, että nämä on pakko säilyttää. Vain se, mikä niiden seinien sisällä tapahtuu, on olennaista. Vain se on tärkeää.

Opin vuosikymmeniä sitten viisauden: Älä koskaan rakastu seiniin, sillä seinät eivät rakasta takaisin. Olen elämäni varrella muuttanut monta kertaa paikkakunnalta toiselle ja kaiken aikaa pitänyt mielessä edellä kertomani viisauden. Muuttaminen on siksi aina ollut helpompaa. Kaipuun tunteet ovat liittyneet vain ihmisiin, ei puitteisiin.

Kun tänä päivänä pankit ovat luopumassa jopa toimitiloistaan ja siirtymässä vuokralaisiksi, miksi seurakunnan/seurakuntayhtymän pitäisi omistaa kiinteistöjä, etenkin kun ne ovat vajaalla käytöllä. Mitä hyvää voitaisiinkaan aikaan saada kiinteistöistä vapautuvilla pääomilla? En tällä tarkoita, että rahat pitäisi holtittomasti jakaa lyhyellä aikavälillä, vaan hyvää työtä, ihmisten palvelemista lisäämällä.

En halua millään tavalla loukata Metsäpirtin myynnin vastustajia. Tiedän, että tunne on pääsääntöisesti järkeä vahvempi. Halusin kuitenkin omakohtaisesti herätellä katsomaan asioita myös järkevällä tavalla.

Pekka ja Pätkä elokuvissa, Pätkä usein totesi: Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta …

Seinät eivät rakasta takaisin.

Iisalmessa, Kreikan kansallispäivänä, 28.10.2021

seurakuntalainen

Kommentoi