Pääkirjoitus: Metsäpirtin tulevaisuus?

Tarja Lappalainen

Tarja Lappalainen

Ylä-Savon seurakuntayhtymän suunnitelma myydä Metsäpirtin kurssi- ja leirikeskus kariutui yhteisessä kirkkovaltuustossa. Myyntiesitystä kannatti valtuutettujen enemmistö, mutta ei riittävän laajalla rintamalla. Kiinteän omaisuuden myyntipäätökseen olisi tarvittu 2/3 enemmistö, josta jäi uupumaan puolenkymmentä ääntä. Asia palautettiin uudelleen valmisteluun.

Yhteisen kirkkoneuvoston esityksen mukaan kaupat 0,6 hehtaarin tontilla olevasta Metsäpirtistä olisi tehty nettihuutokaupassa korkeimman tarjouksen tehneen yksityisen henkilön kanssa. Myyntihinta olisi ollut 114 000 euroa .

Metsäpirtin myynnissä on hyvä pitää tuumaustauko. Rakennus on parhaat päivänsä nähnyt, mutta paikka Hietalahden rannalla on sen sijaan loistava. Tätä eivät iisalmelaiset itse välttämättä huomaa.

Metsäpirtti sijaitsee, paitsi kauniissa luontomaisemassa, myös arvokkaassa Koljonvirran alueen kulttuuriympäristössä Mansikkaniemellä. Lähellä ovat myös Juhani Ahon museo ja kesäteatteri. Parhaillaan alueelle nousee uusi koulu.

Kaiken lisäksi alue sijaitsee lähellä kaupunkikeskustaa ja hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Seurakuntien ja seurakuntayhtymän taloustilanteessa seiniin investoiminen on hankalaa. Kiinteistöistä koituu myös käyttökustannuksia ja tasetta rasittavia poistoja. Metsäpirtistä luopuminen on tässä mielessä ymmärrettävää.

Koljonvirran alue ja Mansikkaniemi ovat Iisalmen imagolle tärkeitä.

Koljonvirran alue ja Mansikkaniemi ovat Iisalmen imagolle tärkeitä. Alueella on matkailullista, viihtyvyys- ja jatkossa myös kasvatuksellista arvoa. Yleiskaavassa se on merkitty kehitettäväksi matkailupalvelujen alueeksi.

Kaavaa tehtäessä on tuskin tiedetty, että seurakuntayhtymä myy Metsäpirtin. Iisalmessa tuleekin puntaroida tilannetta ja ottaa siitä koppia. Palloa voisi heittää poliitikoille. Kaupunki osti jo Koljonvirran sairaalan, voisiko Metsäpirtti olla tälle jatkumoa?

Kaupungin omistuksessa arvokasta aluetta voidaan kehittää suunnitelmallisesti ja valvotusti, vaikka toimijat olisivatkin yksityisiä.

Kommentoi