Pääkirjoitus: Omatalon tarinalle hyvä jatko

Tarja Lappalainen

Tarja Lappalainen

Vuonna 1974 Sonkajärvellä toimintansa aloittaneen talotehtaan tarinassa on ollut monia käänteitä. Yrityksen perustajien jälkeen tehdas on ollut eri tahojen omistuksessa. Kuntakin oli osaomistajana lähes neljännesvuosisadan.

Vuoden alussa toimivan johdon omistuksessa ollut talotehdas hakeutui konkurssiin. Korona vei tilaukset ja liikevaihto laski 25 prosentilla, mikä tarkoitti yli neljää miljoonaa euroa. Maksukykyä ei ollut, velkaa sen sijaan lähes kaksi miljoonaa.

Isku oli kova. Yli 70 työntekijää menetti työpaikkansa ja noin 3,7 miljoonan euron arvoiset tehdashallit jäivät tyhjilleen.

Nyt tiloissa alkaa pian tapahtua. Tehtaan kiinteistöt siirtyvät miljoonalla eurolla konkurssipesältä perustettavan kiinteistöyhtiön omistukseen. Tuotantoa tehtaassa alkaa pyörittää perustettava Puutalo Oy.

Tehtaan käynnistämisen taustalta löytyy vahva tahto ja alueellinen yhteishenki. Kiinteistöyhtiössä on Sonkajärven kunnan ja Ylä-Savon Pääomarahasto Oy:n lisäksi mukana yksityisiä henkilöitä. Myös tuotannollisen yhtiön omistus koostuu yli kymmenestä henkilösijoittajasta.

Tuotannon uudelleen alkamisen positiiviset vaikutukset näkyvät hiljalleen kerrannaisina laajalla alueella ja myös muilla toimialoilla.

Puurakentamisen suosio on kasvussa.

Puurakentamisen suosio on kasvussa. Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelma on vauhdittanut etenkin julkista puurakentamista. Asuntorakentamisessa muutos tapahtuu hitaammin, mutta nostetta on jo muun muassa puukerrostalojen rakentamisessa.

Vuonna 1940 Suomeen perustettiin yleishyödyllinen puunjalostusteollisuuden yritysten yhteenliittymä. Senkin nimi oli Puutalo Oy. Yritys jälleenrakensi maatamme ja asutti evakoita, mutta menestyi myös vientimarkkinoilla.

Uudessa Puutalo Oy:ssä on aistittavissa samanlaista henkeä ja voimaa.

Kommentoi