Mielipide: Haasteet on tehty voitettaviksi – Maailma ei ole koskaan valmis, mutta on oleellista katsoa suuntaa, minne mennään

Kauppis-Heikin puukoulu valmistui ennen puurakentamisbuumia ja noteerattiin arkkitehtikilpailussa ja on esimerkkinä ilmastoviisaasta rakentamisesta. Arkistokuva Tiina Tynkkynen-Hieta

Tiina Karhu, Jani Rönkkö

Iisalmessa työstetään parhaillaan uutta kaupunkistrategiaa. Strategia on tärkein kaupungin toimintaa ohjaava asiakirja, koska siinä luodaan suuntaviivoja ja tavoitteita tulevaisuuteen. Iisalmessa on puolueiden välillä hyvä henki ja puhummekin valtuutettujen kesken usein ”Iisalmi-puolueesta”. Tämä on äärettömän tärkeä asia, mistä saamme olla kiitollisia. Yhteinen tahtotila ja keskinäinen luottamus ja kunnioitus helpottavat kaikkien työtä ja ohjaavat päätöksentekoa yleensä oikeaan suuntaan. Uskomme, että tämä on osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että Iisalmessa on onnistuttu monessa asiassa. Olemme saaneet kaupunkina kiitosta ja onnistumisia esimerkiksi koulutuksessa, elinvoimassa ja kaupunkikuvassa. Kaupungin talous on myös hyvässä kunnossa. Nykyisen vielä hetken voimassaolevan strategian tavoite Suomen houkuttelevimmasta seutukaupungista ei ole varmastikaan pelkkää utopiaa.

Tämänhetkisen strategian arvoista yksi toimintaamme parhaiten kuvaavista on rohkeus. Iisalmessa on uskallettu kokeilla, tarjota mahdollisuuksia, yrittää, tehdä asioita toisin ja oltu monessa asiassa ennakkoluulottomia. Moni ensin hurjaltakin tuntuva idea voi lopulta toteutua, kun ensin itse luottaa siihen. Esimerkiksi Kauppis-Heikin puukoulu Peltosalmella valmistui aikana, jolloin puurakentamisbuumi oli vasta alkamassa ja noteerattiin heti arkkitehtuurikilpailussa ja on parhaillaan esimerkkinä ilmastoviisaasta rakentamisesta useammassakin ilmasto-ohjelmassa. Love by Iisalmi -kampanja osoittautui menestykseksi, vaikka moni alkuun saattoi karsastaakin ideaa toteuttamiskelvottomana. Rakkauskirjeillä on tavoitettu kaupungista poismuuttaneita ja muiden kampanjoiden ohella se johti Iisalmen menestykseen kuntamarkkinoinnin kilpailussa. Rohkeuden vastapuolena on monessa asiassa mahdollisuus epäonnistua, mutta jos ei kokeilla, ei voida onnistuakaan.

Moni asia on meillä todella hyvin, mutta toisaalta kehitettävääkin löytyy. Alueen väestönkehitys on haasteellinen (ongelmien sijaan haluamme nähdä tämän haasteena), Pohjois-Savon sairastuvuustilastot ovat ikävää luettavaa (pohjalta on tosin suunta aina ylöspäin) ja työvoimasta alkaa olla pula lähes jokaisella alalla hitsareista lääkäreihin (mikä tarjoaa osaajille mahdollisuuksia). Tarvitaan tekoja, mutta tarvitaan myös asennetta.

Liian usein keskitymme negatiiviseen ja lähdemme joukolla mukaan etsimään lisää epäkohtia, vaikka meidän pitäisi nimenomaan kehittää koko kaupunkiamme. Jos kaikki tämä negatiivinen energia käännettäisiin positiiviseksi ja tulevaisuuteen uskovaksi ja katse suunnattaisiin kauas eteenpäin, pääsisimme vieläkin pidemmälle. Aito halu yrittää ja kehittää on aina parempi vaihtoehto kuin rukkasten maahan pudottaminen ja käpertyminen toivottomuuteen.

Maailma ei ole koskaan valmis, mutta on oleellista katsoa suuntaa, minne mennään. On myös tärkeää päivittää tavoitteemme oikeiksi. Ilmastonmuutos voi tarjota meille mahdollisuuden kehittää vihreää teknologiaa, etätyöt ja monipaikkaisuus voivat tarjota syrjäseuduille uuden tulevaisuuden ja uudet hyvinvointialueet voivat auttaa ratkaisemaan sotealan haasteita. Kaikki on mahdollista, kun on vain ennakkoluulottomuutta, unelmia ja rohkeutta toteuttaa niitä!

Tiina Karhu on Keskustan Iisalmen kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

Jani Rönkkö on Keskustan Iisalmen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Kommentoi