Anni Ollikaisen Vapaa sana: Raudoissa – Hammasraudat ovat nyt Espanjassa muotia

Anni Ollikainen

Anni Ollikainen

Muutama viikko sitten sain hampaisiini hammasraudat. Ensin ylähampaat raudoitettiin ja muutama viikko siitä alahampaat. Minulle valittiin perinteinen, metallinen oikomiskoje. Jokaiseen ylä- ja alahampaaseen liimattiin pieni metallinen osa, jonka läpi kulkee metallinauha. Nauhoja olisi saanut vaikka minkä värisinä, mutta tyydyin tylsänä tuttuun, metalliseen väriin. Tulen pitämään oikomiskojeita ainakin puolentoista vuoden ajan.

Sain ensimmäisen kerran oikomiskojeet teini-ikäisenä. Tuohon aikaan, 2000-luvun alkupuolella kojeet aiheuttivat pientä kiusaamista. Minua vanhempi tyttö heitti polkupyöräni pusikkoon ja nimitteli hammasraudoista. Ei tästä traumoja syntynyt, mutta tämä on ainoa silloisiin hammasrautoihini liittyvä muisto. Toivottavasti nykyaikana ollaan tässä suhteessa fiksumpia, sillä kukaan ei pysty valitsemaan, millaiset hampaat suuhunsa saa.

Tuon teini-iän oikomishoidon jälkeen hampaat palautuivat pikkuhiljaa paikoilleen, vinksin vonksin. Aikuisiällä aloin haaveilemaan purentavian korjauksesta sekä suorista hampaista. Kaksikymmentäviisivuotiaana hakeuduin hammaslääkärin narskuttelun ja siitä johtuvien niska- ja pään alueen särkyjen vuoksi. Sain ensiavuksi yöllä pidettävät purentakiskot, jotka auttoivat narskutteluun.

Suomessa terveydenhuolto yleisesti on maailman mittakaavalla huippuluokkaa, myöskin suun terveydenhuolto. Kanarialla turvauduin yksityiseen suun terveydenhuoltoon, sopiva lääkäri löytyi ystävän suosituksesta. Yleisesti en ole kuullut kovinkaan hyvää sanottavaa Espanjan kunnallisen suun terveydenhuollosta, sinne mennään kuulemma vain poistattamaan hampaita, ei paikkauttamaan.

Lääkärikammoisena hoito pelotti. Eniten arvelutti kipu, rautojen ulkonäkö sekä se, tottuuko suussa oleviin vierasesineisiin. Mielessä käväisi myös ajatus siitä, mitä muut ajattelevat, mutta tahtotila saada suorat hampaat sivuutti tämän ajatuksen.

Oikomiskojeen laitto, metallisten osien ja nauhan laitto itsessään ei satu. Kipu hiipikin tajuntaan vasta laiton jälkeen. Hampaat tuntuivat hellältä ja ensimmäiset päivät ruokavalio oli nestemäinen.

Minua vanhempi tyttö heitti polkupyöräni pusikkoon ja nimitteli hammasraudoista.

Uuteen hammasrivistöön tottuu yllättävän nopeasti. Kanarialainen ystäväni kertoi, että hammasraudat ovat nyt Espanjassa muotia. Hammasraudat kuulemma nuorentavat ja senkin vuoksi oikomishoito on yleistynyt. Tästä nuoremmasta lookista en mene omalla kohdallani takuuseen, mutta ihanaa, jos suun terveyteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Aikuisena terveydenhuoltoon suhtautuu täysin eri tavoin kuin lapsena, myöskin siitä syystä, että hoidon jälkeen on aina avattava kukkaron nyörejä. Olen kuitenkin äärimmäisen onnellinen, että terveydenhuoltoon on mahdollista panostaa. Mikä parasta, nyt suuhygieniasta tulee pidettyä normaalia tarkemmin huolta.

Onneksi terveydenhuoltoon liittyen asenteet ja opit ovat muuttuneet. Ennen vanhaan rippilahjaksi annettiin tekohampaat, nykyään monella ei ole sellaisia edes eläkeiässä. Olipa hampaat millaiset tahansa, anna hymysi loistaa!

Kirjoittaja asuu ja työskentelee Gran Canarialla.

Kommentoi