Pääkirjoitus: Ratkaisu voi löytyä nuorilta

Tarja Lappalainen

Tarja Lappalainen

Mopoilu ja siitä aiheutuva häiriö on puhuttanut kesän aikana Ylä-Savossa, etenkin Iisalmessa, Vieremällä ja Kiuruvedellä. Tilannetta on käsitelty myös poliittisessa päätännässä.

Iisalmessa esitettiin korttelirallin haittojen vähentämiseksi ajokiellon asettamista ydinkeskustan kaduille yöajaksi. Tekninen lautakunta käsitteli asiaa, mutta palautti sen uudelleen valmisteluun.

Nuorten pitää saada ajaa mopoillaan. Se kuuluu nuoruuteen ja vapauteen jossakin ikävaiheessa. Yömopoilu ei saa kuitenkaan häiritä muiden nukkumista. Kotirauha on oikeus. Häiritsevästä ajosta voidaan sakottaa.

Iisalmessa yömopoilu on ollut liian äänekästä, samoin autoista kuuluva musiikki. Keskustassa asuvien ärsyyntyminen on ollut aiheellista, eikä vain turhaa yliherkkyyttä. Yörallilla on ollut kielteistä vaikutusta myös yritysten liiketoimintaa, esimerkiksi Sokos-hotellin asiakaspalautteissa melusta huomautetaan säännöllisesti.

Talvi hillitsee mopoilua, joten nyt on hyvää aikaa miettiä vaihtoehtoja ensi kesää varten. Onko öinen ajokielto hyvä ratkaisu vai löytyisikö muita vaihtoehtoja? Toimisiko kävelykatu, mitä siihen sanovat yrittäjät? Entä hidasteet tai kameravalvonta?

Ehkä apua mietintään löytyy nuorilta itseltään. Ratkaisua tulee etsiä yhdessä heidän kanssaan – yhteisöllisesti. Keskustelupöydän ääressä voivat toisiaan kuulla niin nuoret kuin kaupungin toimijat, keskustan asukkaat, vanhemmat ja esimerkiksi moniammatillinen Ankkuri-ryhmä.

Ryhmäpaine voi saada myös rällääjä- ja paukuttelumopoilijat kuriin.

Vieremällä nuorisovaltuusto esitti moposuoran tekemistä. Sen sijaan päädyttiin ohjatun mopotoiminnan aloittamiseen. Iisalmessakin mopokerhotoiminta on koronatauon jälkeen käynnistynyt uudelleen. Vieremällä on mietitty myös mopotapahtuman järjestämistä.

Nuoria ei pidä kahlita liikaa, vaan ohjata. Enemmistö mopoilijoista ajaa siististi, eikä aiheuta muille häiriötä. Ryhmäpaine voi saada myös rällääjä- ja paukuttelumopoilijat kuriin.

Kommentoi