Mielipide: Käärme paratiisissa – Veroparatiisit sijaitsevat järjestään vapaissa demokraattisissa ja kristillisissä valtioissa

Raamatun käärmeet olivat puheliaita, mutta veroparatiisin käärmeet vaiteliaita. Kuvassa rauhoitettu rantakäärme, jonka niskalaikut voivat olla keltaisen lisäksi oranssit ja hyvin vaaleat, melkein valkoiset. Panu Villanen

Viljo Heikkinen

Demokratian tunnusmerkkejä ovat vapaus, maan yksityisomistus, oikeusvaltio, johon kuuluu tuomiolaitos riippumattomine tuomareineen, vapaat, rehelliset vaalit, sanan- ja kokoontumisvapaus, sitoutumaton lehdistö, radio ja televisio sekä tässä yhteydessä harvemmin mainitut demokratian määritteet kuten poliisi, vankilat, armeija ja perintätoimistot.

Zürichin vuorenpeikot Sveitsissä ovat olleet iät ja ajat yleisessä tiedossa. Sveitsi on puolueeton, kristillinen demokratia Euroopan sydämessä. Sveitsin pankkeihin on saanut tallettaa ylimääräiset rahansa verottajan ulottamattomiin ihan laillisesti ja demokraattisesti. Tämä mahdollisuus on vain riittävän varakkailla. Sitä vastoin jos joku kersa löytää kadulta kolikon ja ostaa sillä makeisen, niin hän maksaa ostoksestaan veron. Sekin on demokratiaa ja tasa-arvoa.

Veroparatiiseiksi sanotut rahojen säilytyspaikat sijaitsevat järjestään vapaissa demokraattisissa, kristillisissä valtioissa ja ovat tarkoitetut samanlaisten maiden ahkerille ja säästäväisille kansalaisille. Sveitsin lisäksi näitä tuulensuojia on Iso-Britanniassa ja nyt jopa isäntämaassamme USA:ssa. Asia ei ole huolestuttanut ketään laillisuuden vartioita, koska paratiisivaltioiden parlamentit ja hallitukset on valittu aina vapaissa ja demokraattisissa vaaleissa, joissa köyhätkin ovat halutessaan saaneet äänestää toisten, varakkaampien asettamia ehdokkaita.

Vapaa lehdistö tarvitsi asiaa yleisen mielenkiinnon suuntaamiseksi hetkeksi pois jokapäiväisen elämän rutiineista ja paljasti joidenkin valittujen henkilöiden rahojen säilytyspaikat. Euroopan parlamentti valitsi Eero Heinäluoman (sd.) parlamentin rahansäädännän raportoijaksi. Kyllä se siitä, kuten Mauno Henrik -vainaa sanoi. Mutta maailmassa on muitakin kuin demokraattisia valtioita. Venäjä, jossa on jo maan yksityisomistus, ja joka oli Martti Ahtisaaren mielestä, matkalla demokratiaan, duuman vaalit olivat, suomalaisten tiedotusvälineiden valossa, epärehelliset.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri koostuu ahkerista ja säästäväisistä ihmisistä. He ovat ankaralla työllä ja kyvyillään käärineet miljardiomaisuuksia. Johonkinhan ne varat on saatava korkoa kasvamaan verottajan ulottumattomiin. Siinä hädässä turvauduttiin läntisiin demokratioihin, mutta siitä tuli sanomista kun vaalit olivat epärehelliset. Raamatun käärmeet olivat puheliaita, mutta veroparatiisin käärmeet vaiteliaita.

vanhempi huoneenrakentaja, Lapinlahti

Kommentoi