Mielipide: Julkiset hankinnat – Alueuudistus vaikuttaa yrittäjiin

Jos kilpailutukset ja hankinnat pilkotaan kohtuullisen kokoisiin osiin, niin paikalliset yritykset pystyvät niihin alueuudistuksen jälkeen osallistumaan. Vesa Vuorela

Minna Reijonen

Käynnissä oleva suurin hallinnonalan uudistus voi vaikuttaa paikallisiin yrityksiin. Laaja päätösvallan siirtyminen pois oman kunnan vaikutusvallasta on asia, josta on puhuttu mielestäni liian vähän yritysten näkökulmasta.

Alueuudistuksella itsellään on vaikutuksia valtavaan määrään erilaisia sopimuksia. Tämä koskee etenkin sosiaali-, terveys- ja pelastusalaa, mutta vaikutusta on samalla esimerkiksi kiinteistöpuolelle.

Uudistuksen vaikutus tulee näkymään myös tulevaisuuden kilpailutuksissa.

Yrittäjät vaikuttavat oman alueemme elinvoimaisuuteen. On alueen kannalta iso asia, voivatko paikalliset ja pienetkin yritykset osallistua kuntien ja kaupunkien sekä aloittavien hyvinvointialueiden hankintoihin.

Nyt muodostuu kokonaan uudet hallinnon tasot ja aluevaaleilla valitaan päättäjät. Luvassa on yltiömäinen sopimusviidakko, joka koskee tuhansia ja taas tuhansia sopimuksia. Joten ammattitaitoista laki- ja hankintaosaamista varmasti alueella tarvitaan.

Onko pienehköillä yrityksillä mahdollisuutta osallistua kilpailutuksiin? On, mikäli kilpailutukset ja hankinnat pilkotaan kohtuullisen kokoisiin osiin.

Hankintaosaaminen on tärkeää. On merkitystä, kuinka kilpailutukset laaditaan ja mitä asioita niissä painotetaan.

Tulevassa alueuudistuksessa paikallistuntemuksen tärkeyttä ei saa ohittaa. Alueen elinvoimaan tarvitaan paikallisia yrityksiä. Kilpailutukset ja hankinnat voidaan tehdä hyvin monella eri tapaa. Merkitystä on, miten ne tehdään.

Nyt tuleva uudistus sisältää riskin, mutta ehkä antaa mahdollisuuden yrityksille. Tarvitaan vahvaa osaamista hankinnoista ja kilpailutuksista niin uusilla hyvinvointialueilla kuin yrityksissäkin.

Vaikka esimerkiksi lähiruuasta julkisissa hankinnoissa puhutaan paljon lämmöllä, tuntuu olevan melko vaikeaa toteuttaa asiaa käytännössä. Se on valitettavaa.

Uudistuksessa on odotettavissa vaikutuksia niin satoihin kuin tuhansiin sopimuksiin.

Tulevat kilpailutukset ovat varmasti haaste alueellemme. Lähialueellamme tarvitaan yrittäjiä alueemme elinvoimaisuutta ylläpitämään. Uusien hyvinvointialueiden aloittaessa on monelta kannalta merkityksellistä kuinka vahvasti hankintaosaamiseen panostetaan.

kansanedustaja, (ps.), Kuopio (Savo-Karjala)

Kommentoi