Riikka Pirkkalaisen Vapaa sana: Uudet vaalit – Päättäjät vastaavat arjen tärkeimmistä palveluista aina neuvoloista pelastustoimeen

Riikka Pirkkalainen

Riikka Pirkkalainen

Monet tuntevat vuosittain julkaistavan Mitä, missä, milloin -kansalaisen vuosikirjan. Tuohon tietokirjaan pääsee aina vuoden merkittävimmät puheenaiheet ja tapahtumat. Vuoden 2022 kirjaan tulee varmasti merkintä aluevaaleista, koska ne ovat kokonaan uudet vaalit.

Tammikuun vaaleissa suomalaiset äänestävät päättäjät hyvinvointialueelle, joka meillä Pohjois-Savossa tarkoittaa maakuntamme kokoista aluetta. Nämä päättäjät vastaavat viime kesänä hyväksytyn sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen mukaisesti arjen tärkeimmistä palveluista aina neuvoloista pelastustoimeen.

Miksi tarvitaan vaalit palveluita koskevan uudistuksen kylkeen? Siksi, että perustuslaki vaati uudistuvaan järjestelmään suoran demokratian. Nykyisessä kuntapohjaisessa järjestelmässä demokratia on ollut monimutkainen ja tavalliselle kansalaiselle päättäjien valinta moninkertaiseen hallintoon on ollut lähes mahdoton ymmärtää.

Meillä sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää tällä hetkellä Ylä-Savon sote -kuntayhtymä. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri eli tuttavallisemmin KYS taas vastaa vaativasta erikoissairaanhoidosta sekä koko maakunnan alueen ensihoitopalveluista. Havainnollistan päättäjäviidakon monimutkaisuuden paikallisen esimerkin kautta.

Olen ollut Iisalmessa kaupunginvaltuutettuna pian yhdeksän vuotta. Kauppajonoissa tai viesteillä saan ehdottomasti eniten palautetta juuri sote-palveluista. Kerron tietysti vieväni terveiset eteenpäin niille päättäjille, jotka Ylä-Savon sotessa vastaavat vaikkapa terveyskeskuksen tai aluesairaalan palveluista. Nykyjärjestelmän monimutkaisuudesta johtuen aikaa menee, kun palautteen jatkuessa selitän, että Kysin palveluista annettu palaute on puolestaan kerrottava eri päättäjille. Näin on toimittava, koska Kys on oma itsenäinen kuntayhtymänsä. Yhdestäkään palautteen kohteena olevasta sote-palvelusta ei siis välttämättä suoraan vastaa se päättäjä, jota tässä tapauksessa iisalmelaiset ovat itse kuntavaaleissa päässeet äänestämään.

Viime viikonloppuna julkistettiin Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus suomalaisten aluevaaleja koskevista mielipiteistä. Omien kokemusteni perusteella en ihmetellyt yhtään, kun tutkimustuloksista selvisi, että kolme neljästä suomalaisesta pitää hyvänä, että aluevaaleissa he pääsevät suoraan valitsemaan henkilöt, jotka päättävät heidän sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen palveluista. Tammikuun vaalien ja uudistuksen myötä kaikki nämä eniten palautetta kirvoittavat palvelut saavat päättäjien osalta tunnistettavat kasvot. Demokratia paranee merkittävästi.

Demokratia paranee merkittävästi.

Aika moni on kuitenkin edelleen tietämätön, mistä kaikesta tammikuun vaaleissa on kyse. Mitä, missä ja milloin pyörivät kysymyksinä ymmärrettävästi monen mielessä. Uudet vaalit ovat poikkeus eikä ole mikään ihme, ettei aluevaalit vielä tunnu tutuilta.

Tammikuun vaalit ovat meille demokratian kannalta valtavan suuri uusi mahdollisuus. Kyse on lopulta käytännössä meidän jokaisen palveluista: mitä palveluita ja miten lähellä niitä on saatavilla. Suosittelen seuraamaan keskustelua ja hyödyntämään yhtä merkittävintä oikeuksistamme – äänioikeutta.

Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri ja Iisalmen kaupunginvaltuutettu.

Kommentoi