Pääkirjoitus: Kirkosta koti myös arkeen

Ylä-Savon seurakuntayhtymä pohtii Varpaisjärven kirkon tilojen muokkaamista moneen käyttöön sopivaksi. Muutossuunnittelua tekemään on valittu arkkitehti ja tueksi perustettu työryhmä. Tieto tästä sai osan varpaisjärveläisistä huolestumaan ja keräämään nimiä adressiin.

Kirkkoihin ei haluta koskettavan – se on varsin yleinen mielipide. Joihinkin kirkkoihin pieniä muutoksia on kuitenkin jo tehty, ja seurakuntalaiset ovat olleet niihin tyytyväisiä. Muokattuja kirkkotiloja käytetään viikkotoiminnassa ja tapaamisissa.

Vaihtoehtoja kirkkojen tulevaisuudelle ei taida olla. Seurakuntien taloustilanne on jäsenmäärien ja veronmaksajien vähenemisen myötä kiristynyt. Joillakin paikkakunnilla kirkko on kustannussyistä jouduttu jopa sulkemaan talven ajaksi.

Seurakunnilla on paljon kiinteistöjä, ja niistä on kertynyt korjausvelkaa. Viime aikoina rakennuksia on myyty nettihuutokaupoissa. Rahaa ei ole kiinteistöjen korjaamiseen ja ylläpitoon.

Kirkot ovat arvokasta kulttuuriperintöä. On tärkeää, että edes ne saadaan pidettyä hyvässä kunnossa ja säilytettyä tulevillekin sukupolville. Jonkinlaisia kompromisseja on siis pakko tehdä.

Tyrmäävä tapa suhtautua uusiin asioihin on kehityksen este – tai ainakin hidaste. Moni hyvä idea ja asia jää toteutumatta, koska se tuntuu vieraalta, eikä sitä pystytä tarkastelemaan neutraalisti.

Kirkot ovat arvokasta kulttuuriperintöä. On tärkeää, että edes ne saadaan pidettyä hyvässä kunnossa.

Kirkkojen arkkitehtuuria ja arvokkuutta ei muutoksissa pilata. Näin on uskottava. Toteutukset tehdään hyvällä maulla ja Museoviraston valvonnassa.

Mielikuva siitä, että kirkko olisi seurakuntalaisten koti myös arjessa, on kiinnostava. Tuomiokapituli tukee tätä suuntausta aktiivisesti.

Kommentoi