Mielipide: Liittovaltion rakentaminen käy kalliiksi suomalaisille – Jatkuva sopimusten rikkominen ei voi jatkua enää

EU:ssa byrokratia lisääntyy pienten jäsenmaiden tappioksi. Kuvassa EU:n parlamentti Strasbourgissa. Jaakko Silvast

Hannu Hoskonen

Euroopan Unioni valmistelee parhaillaan koko EU:n rahoitusjärjestelmän muutosta, jossa yritysten rahoitus ja ilmastopolitiikan tavoitteet liitetään yhteen. Taloudellisen toiminnan perusteita kannattaa toki tarkastella rahoitusta myöten, mutta ei jäsenmaiden vahingoksi. Valitettavasti nämä uudet esitykset, joita ajetaan komission esityksinä jäsenmaihin päin, kaventavat jäsenmaiden itsenäistä päätösvaltaa koko ajan. Kukaan ei tunnu huolestuvan, kun byrokratiaa lisätään joka ainoalla esityksellä varsinkin pienten jäsenmaiden tappioksi. Alun perin yhteistä velkaa ei EU:ssa saanut ottaa ja verotusoikeutta pidettiin vielä viime vuosikymmenellä täysin mahdottomana. Ne ovat totta nyt ja liittovaltiota rakennetaan.

Tuoreessa muistissa on kotimaisen energian alasajo nimenomaan ilmastopolitiikkaan vedoten. Lopputuloksena on, että venäläinen hake valtasi energiapuumarkkinat ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta energiaturpeen korjuu on loppunut. Huoltovarmuudesta ei tunnu kukaan välittävän. Samalla yhteinen lämmön ja sähkötuotanto, CHP, muuttuu pelkäksi kaukolämmön tuotannoksi ja kylkiäisenä saatu edullinen sähkö loppuu. Talvella pakkasten aikaan CHP-sähkö on tuonut lähes 2000 megawatin teholla sähköä Suomeen. Määrä on hieman suurempi kuin Olkiluoto 3 teho, jos se käyntiin lähtee. Jo nyt on sähkö kallista, vaikka pakkasiin on aikaa. Kansantalouttamme uhkaa nyt suuri vaara, joka johtuu energian ylettömästä kallistumisesta.

EU:n tappolistalle on merkitty myös kasvuturve. Tämä tarkoittaisi toteutuessaan erilaisten maatalouden turpeiden hidasta loppua ja kotimaisten kasvihuoneviljelyn päättymistä, kun yritysten rahoitus loppuisi. Uhka koskee myös pitkälle jalostettuja turvetuotteita. Jos EU jatkaa tällä linjalla, on EU:n olemisen oikeutus menetetty. Jatkuva sopimusten rikkominen ei voi jatkua enää. Eurooppa tarvitsee kauppaa ja yhteistyötä, mutta se pitää tehdä alkuperäisiä sopimuksia kunnioittaen.

kansanedustaja (kesk.)

Kommentoi