Mielipide | Rintasyöpäseulonnassa kannattaa ja pitää käydä –Sädemäärä on sama, jos lentää Euroopasta Amerikkaan eli mitätön

Aika huolestuttavaa, että vuonna 2019 jätti 70 000 naista erinomaisen ja ilmaisen seulontatutkimuksen väliin (Iisalmen Sanomat 7.10.).

Onkohan joku väärä someuskomus taustalla? Ja kumma, että työelämän ulkopuolella laiminlyövät tutkimusta useammin, vaikka aikaa olisi enemmän kuin työssäkäyvillä?

Säderiskiäkään ei ole. On sanottu, että sädemäärä on sama, jos lentää Euroopasta Amerikkaan eli mitätön.

Australiassa kutsutaan 74 ikävuoteen asti mammografiaan ja senkin jälkeen pääsee ilmaiseksi kahden vuoden välein, mutta ilman kutsua. Toivottavasti Suomessakin tehdään samoin lähivuosina.

On myös aika yleinen harhakäsitys, ettei yli 70-vuotiaan kannata enää mennä rintaseulontaan. Päinvastoin: rintasyöpävaara kasvaa vanhetessa. Rintasyöpäseulonta mammografian avulla ehkäisee rintasyövästä johtuvia kuolemia 50–69 -vuotiailla naisilla noin 20–35 prosenttia.

Kun syöpä todetaan alle sormenpään kokoisena välttyy useammin raskailta hoidoilta. Rinnan osapoisto on helpompi hyväksyä kuin koko rinnan poisto ja toipuminen nopeampaa.

Kun syöpä todetaan alle sormenpään kokoisena välttyy useammin raskailta hoidoilta.

Naisen kannattaakin käydä seulonnoissa ja lopettaa tupakointi, joka lisää myös rintasyöpävaaraa. Rintasyöpäseulonnat, tupakoinnin lopettaminen, päivittäinen liikunta, hyvät sosiaaliset suhteet ja harrastukset. Siinä hyvät vinkit joka naiselle.

LL naistentautien erikoislääkäri