Mielipide: EI laillisille huumeille – Varhainen puuttuminen huumeriippuvuuteen on todettu tehokkaimmaksi keinoksi

Kannabis on yleisin nuorten käyttämä laiton päihde. 123RF

Sanna Kauppinen

Kannabiksen laillistaminen on ollut median otsikoissa viime viikkoina. Nykyinen nuorten huumetilanne huomioiden en voi ymmärtää laillistamisen tarvetta.

Huumeet aiheuttavat huumeriippuvaisille ja heidän läheisilleen valtavaa inhimillistä kärsimystä ja tuskaa. Huumeet pilaavat ihmisen työ- ja opiskelukyvyn, ihmissuhteet, talouden ja terveyden, lyhentävät elinikää ja aiheuttavat jopa ennenaikaisen kuoleman. Nämä kaikki ilmiöt ovat meidän jokaisen nähtävillä, joko lähipiirissä ja ainakin julkisuuden henkilöiden elämässä.

Huumekuolemat ovat kasvaneet jo neljättä vuotta peräkkäin. Pitkittynyt käyttö lisää riskiä sairastua vakavaan ruumiilliseen sairauteen, kuten esimerkiksi hermorappeumaan, haimatulehdukseen ja erilaisiin syöpiin sekä tartuntatauteihin. Kannabis voi laukaista myös psykoosin sekä aiheuttaa ahdistusoireita ja kognitiivisia häiriöitä. Nämä kaikki johtavat sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeen kasvuun. Huumeet näkyvät myös turvallisuusongelmina. Sekaisin olevat käyttäjät ovat turvallisuusriski sekä itselleen että muille. Eikä kannabiksen laillistaminen poista huumeiden rahoittamiseksi tapahtuvaa rikollisuutta.

Kannabis on yleisin nuorten käyttämä laiton päihde ja yleisimmin sitä käyttävät 25–34-vuotiaat, joista nykyisin lähes 40 prosenttia on kokeillut sitä. Yläkoululaisista joka kymmenes on kertonut kokeilleensa ainakin kerran kannabista. Onko siis perusteltua laillistaa sitä ja mahdollistaa sen käyttö entistä helpommaksi? Pikemminkin huumeiden saatavuus pitää tehdä nykyistä vaikeammaksi. Verkkokauppa kukoistaa ja aineen saa nykyisin tilattua suoraan kotiin.

Varhainen puuttuminen huumeriippuvuuteen on todettu tehokkaimmaksi keinoksi yksilön tulevaisuuden turvaamisen kannalta. Terveydenhoidon ollessa kriisissä hoitojonojen kasvaessa, varhainen puuttuminen on usein tehotonta, koska käyttäjää ei saada puuttumisen jälkeen hoidon piiriin. Meillä Iisalmessakin on jatkuva pula avohoidon psykiatreista eikä ostopalvelujakaan ole riittävästi tarjolla.

Vaikka pieni joukko ihmisiä kykenisikin käyttämään kannabista turvallisesti, on meillä riskinä nuorison kannabiksen käytön lisääntyminen ja siihen liittyvien ongelmien kasvaminen. Mielestäni aineen saatavuuden vaikeuttaminen vaikuttaa suoraan myös käytön määrän vähentymiseen. Ennemmin ohjaisin yhteiskunnan rahaa huumekokeilujen ennalta ehkäisyyn kuin huumausaineen laillistamisen valmisteluun. Jokainen huumekuolema on todiste, ettemme tee riittävästi työtä ennaltaehkäisyssä.

Kaupunginvaltuutettu (sd.), Iisalmi

Kommentoi