Pääkirjoitus: Puolueiden viesti voi innostaa

Tarja Lappalainen

Tarja Lappalainen

Kuntavaaleista on toivuttu, ja uudet päättäjät ovat päässeet työhönsä käsiksi. Heti perään on tulossa toiset vaalit: maamme ensimmäiset aluevaalit. Niihin on aikaa enää vajaat neljä kuukautta.

Puolueiden on jätettävä ehdokashakemuksensa aluevaalilautakunnalle reilun kahden kuukauden kuluttua. Aikataulu on kaiken kaikkiaan tiukka. Vaalikamppailua rikkovat väliin osuvat juhlapyhät, joulu ja uusi vuosi.

Aluevaalit ovat kaikille uusi ja vieras asia, niin puolueille, ehdokkaille kuin äänestäjille. Tärkeät ne ovat joka tapauksessa. Valittava aluevaltuusto päättää jokaisen tarvitsemista sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen palveluista.

Pohjois-Savon aluevaltuustossa on paikka 69 henkilölle. Heidän tulisi edustaa maakuntaa ja sen ihmisiä laajasti. Tapahtuuko näin, se riippuu äänestäjistä. Ylä-Savon äänen kuuluviin saaminen edellyttää kuntavaaleja ahkerampaa uurnilla käyntiä.

Puolueet eivät ole ehdokashankintansa etenemisestä vielä paljon julki kertoneet. Ainakin joissakin kunnissa poliitikkojen kiinnostus on ollut ilmeisen nihkeää. Tämä on harmillista, sillä aluevaltuustoon tarvitaan päättäjiä, joilla on kokemusta ja verkostoja.

Keskusta julkaisi alkuviikosta ensimmäisenä aluevaaliohjelmansa. Puolue korostaa lähipalveluja. Ohjelman mukaan jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema. Millaisia julistuksia muilta puolueilta tulee?

Pohjois-Savon aluevaltuustossa on paikka 69 henkilölle.

Saadaanko keskittämisellä säästöä aikaan vai käykö päinvastoin, kun arkisten peruspalvelujen järjestämisvastuu etääntyy maakunnalle ja päätösvalta karkaa kauemmaksi? Kun kustannukset karkaavat, karsitaanko palveluista, jotka eivät ole pakollisia?

Aluevaaleihin lähteviltä puolueilta on oikeus odottaa selkeää ja rohkeaa viestintää. Se on myös keino saada äänestäjät innostumaan historiallisista vaaleista.

Kommentoi