Mielipide | Ei hyvää toimintaa – On hammasta purren edetty päivä kerrallaan

Julkisuudessa on käsitelty esimerkiksi työntekijöiden alipalkkausta, määräaikaisten jojottamista työsopimuksin ja Etelä-Suomen hoitajien saamia kiitoskortteja.

Eräs kunnan työntekijä oli esimieheltään saanut kiitoksena isot määrät kahvilipukkeita.

Aika tekopyhästi ovat esimiehet toimineet, sanon minä. Enkä yhtään ihmettele, vaikka hoitajat tai ketkä tahansa työntekijät olisivat näreissään tällaisista kiitollisuudenosoituksista ja lähteneet parempiin töihin paremmalla palkalla tai opiskelemaan kokonaan uutta alaa.

Tosiasiat organisaatioista saisivat olla enemmän esillä paikallisissa lehdissä – esimerkiksi se, kuinka työntekijät ovat kokeneet epäasiallista kohtelua.

Olen työntekijänä Ylä-Savon sotella. Minulle tehtiin aikoinaan aluksi määräaikainen sopimus siihen asti, kunnes valmistuisin oppisopimuksella arkistoalalle. Sitten työsuhde muuttuisi suoraan vakinaiseksi. Mutta toisin kävi, kun valmistuin joulukuussa 2018.

Uusi määräaikainen sopimus tehtiin aina vuodeksi eteenpäin, kunnes lopulta tehtiin vakituinen työsopimus – mutta osa-aikaisena. Tulot ovat samat kuin jos olisin työttömänä ja saisin liiton kassalta euroja työttömyyden ajaksi. Palkkauksessa on epäkohtia.

Siitä lähtien on hammasta purren edetty päivä kerrallaan. Olen joutunut olemaan sairaslomalla toistuvien määräaikaisten sopimuksien, työuupumuksien ja tyhjien lupausten vuoksi.

Johdon henkilöt ja muut korkeassa asemassa olevat eivät ole tietoisia työnkuvastamme, eli mitä kaikkea työhön kuuluu. He eivät ole käyneet paikan päällä katsomassa työn arkea ja tiloja. Luulevat, että se on samanlaista kuin 30–40 vuotta sitten.