Mielipide | Mopoilijoille tilaa harrastaa – Aikuisuuden saapuessa ei enää tehdä muistoja, vaan muistellaan nuoruutta, hyviä aikoja.

Mopopojat ja -tytöt päristävät ympäri kaupunkia kellonajasta riippumatta kokoontuen paikkaan X. He kaasuttelevat ja keulivat. Pakokaasujen haju valtaa tienoon.

Ikkunoihin ilmaantuu vihaisia kasvoja, huudellaan lapsien aiheuttamasta meluhäiriöstä. Käydään raivoamassa ulkona riiviölapsille. Palataan kotisohvalle ja otetaan tietokone syliin ja puretaan kiukkupurkaus kaikkiin mahdollisiin puskaradioihin ja somealustoille.

Yhteiskunnan vihollinen numero 1 on saatava kuriin. Ne rikkovat paratiisirauhani.

Niin ne tekevät. Mutta minnekä nuo vintiöt menisivät? Missä on paikka, missä saa rauhaa rikkomatta harrastaa mopoilua? Missä saa keulia vaarantamatta liikenneturvallisuutta? Missä saa kokoontua kaasuttelemaan?

Juu-u. Ei missään. Ei ole minkäänlaista paikkaa. Nuoret mopoineen vaihtavat paikkaa käskyttäjän komennosta ja siirtyvät seuraavaan paikkaan aiheuttaen uudelle tienoolle samat häiriötekijät.

Ongelma ei ratkennut. Se siirtyi uudelle naapurustolle. Huutamalla, räyhäämällä ja uhkaamalla ei kukaan koskaan ole oppinut mitään.

Ymmärrän hyvin melun aiheuttamat pinnankiristykset, mutta me olemme aikuisia. Meidän on pystyttävä antamaan asiallista palautetta. Meidän on hillittävä mielemme ja osattava ratkaista tilanne rauhallisesti.

Ajattele näin: Oma pomosi tulee toimipisteesi luokse ja kertoo sinulle kuinka huono ja hidas työntekijä olet, ja vieläpä inhottava: Sen jälkeen pitäisi alkaa työskennellä tehokkaasti motivoituneena pomon palautteesta.

Olen asunut Iisalmessa 29 vuotta. Tuona aikana olisi luullut olevan mahdollista järjestää moponuorisolle pieni alue, missä pärisevä harrastus olisi sallittua. Jos meillä aikuisilla on riittävä tahtotaso auttaa mopoilijoita ja omia korviamme, on meidän viipymättä tehtävä nuorille oma alue, jossa harrastaa tai vaihtoehtoisesti ostettava korvatulpat.

Mopopojat ja -tytöt eivät tarkoituksella aiheuta pahaa mieltä. He ovat nuoria. He ovat ehkä ajattelemattomia nuoria, mutta eivät pahoja nuoria.

Nuoren mopojonnen maailmassa kaikki on hyvin, kun hän aukaisee tankin ja siellä on vähän bensaa. Niin vähästä voi elämä hymyillä. Näistä 2–3 vuotta kestävistä hetkistä rakentuu valtavasti hyviä muistoja vanhemmille päiville.

Aikuisuuden saapuessa ei enää tehdä muistoja, vaan muistellaan nuoruutta, hyviä aikoja. Aikoja, kun kaikki oli niin huoletonta. Annetaan nuorisolle tilaa kasvaa ja oppia, ja annetaan kaikkemme, että neuvomme ja ohjeemme menevät perille.

kaupunginvaltuutettu (ps.)