Riikka Pirkkalaisen Vapaa sana: Viherhumppa soimaan vaan! – Ympäristö- ja ilmastokysymyksissä on siis olennaista, että tuemme ratkaisuilla suomalaista huoltovarmuutta ja kotimaista työtä.

Riikka Pirkkalainen

Riikka Pirkkalainen

Politiikassa eletään identiteettipolitiikan aikaa. Karkeasti yksinkertaistettuna se tarkoittaa, että ihmiset samaistuvat puolueisiin yksittäisen heitä tai heidän arvojaan määrittävän asian kautta. Käytännössä identiteettipolitiikka on ohjannut puolueet hyödyntämään mielikuvia asetelmien luomiseksi. Omaa sanomaa ryyditetään usein lyömällä oman tavoitteen vastaista leimaa toisiin puolueisiin.

Valitettavan paljon mielikuvasotaa on käyty ilmastopolitiikan ympärillä. Osa hakee kannatusta väittämällä, ettei ilmastonmuutos ole totta ja että Suomen ei kannata sen ympärillä viherhumpassa tanssia. Vastapuoli taas väittää, että kaikki toimet on viritettävä äärimmilleen ja valitettavan helposti myös että muut puolueet ovat ilmastovastaisia.

Minusta on itsestään selvää, että siitä luonnon ja ilmaston perinnöstä, jonka lapsillemme jätämme, on kannettava huolta. Kun ilmastopolitiikassa tehdään päätöksiä, katseen on oltava tulevaisuudessa. Samalla on vältettävä sellaista äkkiväärää politiikkaa, joka iskisi yhteiskunnan sosiaaliseen tai taloudelliseen tasapainoon heikentävästi. Ilmastopolitiikan käytännön päätökset asettuvat aina arjessa näkyvien asioiden kylkeen – miten lämmitämme kotimme, kuinka saamme sähköä, miten teollisuus pystyy tarjoamaan meille työtä, mitä voimme syödä ja millä pystymme liikkumaan. Nämä kaikki on halutessamme mahdollista punnita tasapainoon niin, että ihminen, talous ja luonto yhdessä voittavat.

Kaikkea politiikkaa ohjaavat arvot ja periaatteet. Keskusta korostaa kotimaisuutta. Ympäristö- ja ilmastokysymyksissä on siis olennaista, että tuemme ratkaisuilla suomalaista huoltovarmuutta ja kotimaista työtä. Siksi Keskustan pitkäaikainen ilmastotavoite on ollut ajaa ulkolaiset fossiiliset raaka-aineet alas ja panostaa niiden sijaan kotimaisiin uusiutuviin. Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana, kun Keskusta on ollut hallituksessa, Suomen päästöt ovat laskeneet tuntuvasti esimerkiksi energiapolitiikan reivausten ansiosta.

Ilmastonmuutosta vastaan kannattaa taistella myös kotimaisten työpaikkojen vuoksi. Maailmanmarkkinoilla on käytännössä rajaton kysyntä teknologialle, joka edesauttaa päästöjen vähentämistä. Tässä tarvitaan paitsi suomalaista suunnitteluosaamista myös osaavia käsiä. Aika monet metallipajat ympäri maan paukuttavat tänäänkin komponentteja, joita tuo vihreä teknologia maailmalla tarvitsee. Antaa viherhumpan soida siis vaan, koska se kasvattaa meidän kansantaloutemme kakkua!

Politiikan päätösten ohella on merkitsevää, minkä sävyistä tulevaisuutta rakennamme. Keskusta ei usko pelotteluun eikä uhkakuviin. Haluamme luoda luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen – kutsua kaikki mukaan yhteiseen tanssiin. Jokainen suomalainen ja jokainen toimiala voivat olla osa ratkaisua. Muutostenkin keskellä Suomi voi arvoistaan ja periaatteistaan kiinni pitämällä raivata tiensä tulevaisuuteen entistäkin vahvempana.

Kirjoittaja on Iisalmessa asuva keskustan puoluesihteeri.

Ilmastonmuutosta vastaan kannattaa taistella myös kotimaisten työpaikkojen vuoksi.

Kommentoi